„Sada smo oaza u regionu, ali i celoj Evropi, ali ide sezona slava i dolazak gastarbajtera!“ Kon najavio nadzor za dijasporu

FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC
280

Epidemiolog dr Predrag Kon najavio je danas da će za naše ljude koji žive i rade u inostranstvu, a koji budu u većem broju počeli da dolaze u Srbiju za vreme slava, biti uveden poseban zdravstveni nadzor.

O epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji koja je trenutno „oaza u regionu, ali i celoj Evropi“ govorio je u Jutarnjem programu na TV Prva epidemiolog dr Predrag Kon.

Ipak, s obzirom na to da uskoro počinje sezona slava, što će usloviti i dolazak gastarbajtera, postavlja se pitanje da li ćemo i tada „dobro stajati“.

„Pitanje nad svim pitanjima je kako će biti kada počnu slave. Biće odgovarajući nadzor za one koji dolaze iz inostranstva za vreme slava. Rizično je, i kao pred Uskrs, biće ogromnog priliva naših ljudi“, rekao je Kon.

Doktor Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa kazao je jutros da je već 15.000 ljudi, koji su se vratili iz Crne Gore, BiH, Hrvatske i Albanije, pod nadzorom, kao i da među njima već imamo pozitivnih slučajeva. Tu informaciju je, kako je istakao dobio od kolege iz Novog Pazara.

Istakao je da bi voleo da ne dođe do rasta obolevanja u oktobru, napomenuo i da trenutno nemamo kritičan grad, ali i da je epidemiološka situacija stabilna ali nesigurna. Kako kaže, virus nije oslabio.

Na samom početku gostovanja na TV Prva, dr Kon je objasnio još jednom kako funkcioniše sistema nadzor, odnosno kako se građani prijavljuju.

– Građani koji dolaze na granici dobijaju upozorenje u kojem piše da treba da se prijave preko elektronskog portala e-zdravlje. gov rs. Na tom portalu se traži lični broj osiguranika iz zdravstvene knjižice i broj zdravstvene knjižice, a onda se radi test samoprocene. Sa tim je završena je obaveza prijavljivanja – objašnja dr Kon:

– Ono što se za sada pokazalo jeste da imamo više od 15.000 ljudi pod nadzorom, što je zaista dobro. Znači da sistem funckioniše. Imamo i činjenicu da smo kroz nadzor otkrili prve pozitivne. Juče mi se javio kolega iz Novog Pazara, da mi to kaže – istakao je on i dodao da je to bitno ne samo za ovaj trenutak, već i za kasnije.

Na pitanje imamo li dovoljno inspektora da prate nadzor, rekao je da je to neizvodljivo, ali da sistem i ovakav funkcioniše:

– Kroz ovaj sistem koji je napravljen, izvodljiv je način praćenja. Jer, putnik kad se javi u kovid ambulantu, davanjem knjižice, automatski se pojavi podatak da je ušao u zemlju tad i tad, i da je pod nadzorom.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More