Austrija pred prekretnicom: Ministar zdravlja objasnio šta to znači i šta je dovelo do rasta broja zaraženih

(AP Photo/Francois Mori)
576

Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober ističe da svom snagom vlada želi da spreči novo zatvaranje privrede i društva i da se takva mera može desiti samo ako se potpuno izgubi kontrola nad situacijom.

Anšober je, bečkom dnevniku “Esterajh”, kazao da je Austrija sada pred prekretnicom – u najboljem slučaju stabilizacija i postepeno poboljšanje ili najgori slučaj 2.500 slučaja zaraze dnevno.

Upitan da li bi taj najgori scenario značio novo zatvaranje Anšober je kazao da i sa tim brojkama to ne bi bilo urađeno.

“Novo zatvaranje može da usledi samo ako potpuno izgubimo kontrolu, ako naš zdravstveni sistem kolabira, i tako je predviđeno Zakonom o kovidu. Od toga smo još daleko udaljeni”, poručio je Anšober.

Govoreći o aktuelnoj situaciji on je rekao da je veliki rast broja novozaraženih 7. i 8. septembar bio veoma zabrinjavajući, a da je sada uspešno zaustavljen rast, i stabilizovan broj iako još na visokom nivou.

Anšober je rekao da su uzroci tog rasta povratnici sa odmora, ali i žurke posle regionalnih sportskih manifestacija, te i nepoštovanje radnog vremena kod ugostiteljskih objekata, kao i privatne žurke.

Izrazio je uverenje da će, na osnovu uvedenih mera, broji zaraženih u prvoj polovini oktobra značajno pasti.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More