ODLUČENO! Građani Srbije od sutra ipak NE MOGU u zemlje EU!

6,633

Građani Srbije ipak od sutra neće moći slobodno da putuju u zemlje Evropske unije, odlučeno je danas u Briselu.

Iako Srbija prema zvaničnim podacima ima manje od 14 zaraženih osoba korona virusom na 100.000 stanovnika (u prethodnom periodu se kao tražena granica spominjala brojka od 16 zaraženih na 100.000), nadležne institucije EU ipak nisu proširile zelenu listu trećih zemalja koje mogu da ulaze u Evropsku uniju bez ograničenja.

Diplomatski izvori Nemačke, koja trenutno predsedava Savetom EU, potvrdili su Tanjugu da ambasadori zemlja članica ni na današnjem sastankui u Briselu nisu revidirali listu onih zemlja kojima je na osnovu epidemiološke situacije dozvoljen ulazak na teritoriju EU.

Lista od 11 zemlja nije menjana od avgusta, a u Briselu napominju da je to zbog nestabilne epidemiološške situacije kako na Zapadnom Balkanu, tako i EU, ali i svetu.

EU je nakon viššemesečnog zatvaranja spoljih granica u cilju zaustavljanja šširenja pandemije Kovid-19, u julu oformila listu trećih zemlja kojima je na osnovu ”bolje ili slične” epidemiološške situacije bio dozvoljen ulazak u prostor ŠŠengena.

Srbija je prve dve nedelje jula bila među 15 zemalja za koje je važžila preporuka za slobodno putovanje u EU. Zbog pogorššanja epidemiološške situacije u zemlji, Srbija je sredinom jula skinuta sa liste.

Trenutno ”zeleno svetlo” za ulazak u EU imaju građani Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Južžne Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja i Kine koja je podložžna jošš i uslovu reciprociteta za putovanja građana EU na njenu teritoriju.

Novi presek stanja nadležne institucije EU vršiće 15. oktobra, ali se realno ne očekuju promene dok se situacija sa korona virusom ne smiri i u Evropskoj uniji.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More