U Beču danas gradski i opštinski izbori, na listama i kandidati srpskog porekla

Foto: Pixabay Domeckopol
133

U Beču su jutros počeli gradski i opštinski izbori, na kojima pravo glasa ima oko 1,36 miliona građana.

Bira se nova skupština pokrajine, to jest grada, kao i opštinske vlasti u 23 bečka okruga.

Prema poslednjim istraživanjima janog mnjenja, aktuelno vladajuća koalicija koju čine Socijaldemokratska partia Austrije (SPO) i Zeleni mogla bi da izgradi vodstvo.

SPO se prognozira rezultat iznad 40 odsto, a postoje i neke procene da bi socijaldemokate mogle osvojiti i apsolutnu većinu mandata, ako na izborima cenzus ne bude prešao “Tim HC Štrahe”.

Dok će SPO, prema istraživanjima, poboljšati svoj rezultat od pre pet godina, Slobodarska partija Austrie (FPO), koja je od prošle godine zbog afere “Ibica” izgubila veliki broj podržavaoca, pretrpeće, po svemu sudeći velike gubitke.

Naime, na prošlim izborima FPO je još osvojila 30 odsto glasova, a sada se prognozira da bi mogla dobiti između 8 i 10 odsto.

Prognoze su povoljne i za Narodnu partiju Austrije (OVP), koja je na prošlim izborima zbačena sa drugog mesta najnižim rezultatom ikada, kada je osvojila manje od 10 odsto glasova. Aktuelno OVP bi mogla dobiti do 20 odsto glasova,  i povratiti drugu poziciju na političkoj sceni Beča, odakle bi izgurali Zelene, kojima se prognozira do 13 odsto glasova.

Stranka Neos ne mora da strahuje da li će preći cenzus, već samo da li će poboljšati rezultat, jer se očekuje da će imati više od šest odsto.

Sa velikim nestrpljenjem se isčekuje kako će proći « Tim HC Štrahe”, stranka nekadašnjeg šefa FPO Hajnc Kristijana Štrahea, koji je zbog afere Ibica morao napustiti političku pozornicu i sve funkcije.

Prognozira se da bi Štrahe mogao preći cenzus, ali tesno.

 FOTO TANJUG / ZORAN MIRKOVIC /

Pošto se izbori održavaju u jeku drugog talasa pandemije, u kojem je Beč glavno žarište u Austriji, koja beleži svakodnevno novi rekord novozaraženih, preduzete su sveobuhvatne mere zaštite na biralištima.

Takođe i veliki broj Bečlija već je glasao, pošto su se odlučili za mogućnost glasanja putem pošte.

Na zahtev birača izdato je ukupno 382.214 glasačkih listića za glasanje poštom, što je oko 40 odsto ukupnog broja glasača.

Zbog toga rezultati glasanja neće biti poznati u nedelju uveče, kao što je uobičajeno, već tek posle ponedeljka, kada kreće njihovo prebrojavanje.

Inače na ovim izborima na listama kandidata stranaka ima veći nego ikada broj kandidata srpskog porekla, koji imaju šansu da uđu u skupštinu Beča.

Na listi FPO je prvi poslanik srpskog porekla u bečkoj skupštini Nemanja Damnjanović, koji ima mogućnost da osvoji novi mandat.

On se nalazi na trećem mestu liste za 11.bečku opštinu, i na 18 mestu na gradskoj listi.

Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) na pokrajinskoj, odnosno gradskoj listi nema nijednog kandidata srpskog porekla na mestima koja bi mogla da dobiju mandat u bečkoj skupštini, ali je Silvija Janković glavni kandidat za mesto predsednika pete bečke opštine (Margareten).

Youtube printscreen SPÖ Wien

Pošto će SPO sigurno pobediti u Margaretenu to će biti prvi put da Srpkinja, inače rođena u Beču, ali rodom iz Smedereva, dobije funkciju predsednika jedne bečke opštine.

Narodna partija Austrije (OVP), koju na saveznom nivou predvodi kancelar Sebastijan Kurc, na pokrajinskoj, to jest gradskoj listi ima jednog kandidata srpskog porekla – Zorana Ilića, koji je drugi na listi za 22. bečku opštinu (Donauštat) i 43. na pokrajinskoj listi.

FOTO TANJUG / ZORAN MIRKOVIC

Iako je tek na 43. mestu pokrajinske/gradske liste, Ilić ima šanse da uđe u bečku skupštinu, jer je odluka lidera OVP Kurca da o mandatima ne odlučuje mesto na listi, već broj dobijenih glasova prednosti.

Tako će Ilić, ako dovoljan broj građana, pored zaokruživanja OVP, napiše i njegovo ime i prezime na glasačkom listiću, moći da uđe u pokrajinsku i gradsku skupštinu.

Pored toga, na listi “Tim HC Štrahe”, koju predvodi Hajnc Kristijan Štrahe, koji se vratio u politiku posle prinudne pauze zbog afere „Ibica“, nalazi se Zoran Kovačević, na osmom mestu pokrajinske/gradske i na drugom mestu liste za 16. bečku opštinu, odmah iza lidera stranke.

Ukoliko Štraheova lista bude prešla cenzusa i dobila nešto više od potrebnih pet odsto glasova, Kovačević bi mogao dobiti mandat u skupštini Beča.

Stranka Zelenih na svojoj pokrajinskoj, odnosno gradskoj listi ima Johana Arsenovića na visokoj 16-oj poziciji, a sudeći po istraživanjima ta stranka bi mogla da osvoji između 10 I 13 odsto glasova, on bi mogao ostati u bečkoj skupštini, u koju je ušao pre više od godinu i po, menjajući kolegu koji se povukao iz politike.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More