Preminuo Bora Drljača! Težak život: Bio je ratno siroče, sahranio dve supruge

Foto: Youtube/printscreen
302

 Pevač Bora Drljača preminuo je danas, 11. oktobra, u 80. godini života.

Pevač je preminuo u svojoj kući.

Borislav Boro Drljača je bio pevač narodne muzike rođen je 29. avgusta 1941. godine u selu Donja Suvaja, u opštini Bosanska Krupa. Borin otac Branko je bio ekonom, poslovođa u trgovini i matičar, a takođe je lepo pevao i svirao gitaru. Majka Stoja je bila ekonom i stradala je u Drugom svetskom ratu. Posle njene smrti, otac se ponovo oženio, a pevaču nije ostala nijedna majčina slika.

Tužnu vest potvrdio je njegov sin Vladimir.

– Borio se do poslednjeg daha, preminuo je u krugu porodice. Imao je melanom, pokosio ga je. Proširilo se, otišlo je na mozak – kroz suze je poručio Vladimir.

“Do pete godine sam bio dete rata. Te 1941. godine rodila me majka Stoja Gaković. Imala je devetnaest godina. Kad sam imao tri godine, ustaše su mi ubile majku, a ja ostao živ u njenom naručju. Majke se ne sećam, ali po pričama ljudi, bila je žena heroj. Uvek sam patio za njom, a tada je bilo mnogo žena koje su rađale decu i kad ja zaplačem, ona koja doji svoje dete odmah me uzme u naručje i uvali mi sisu. Sisao sam mleko od jedno stotinu žena. Nisam imao majku, ali ljubav mnogih dobrih žena sam osetio. Pio sam stotinu raznih mleka i zato sam u mladosti i tokom života bio zdrav, pa me i dan-danas glas služi, kao i pre 50 godina. Zato ja sad letim gde ima dobra sisa, ha-ha-ha! Krv ti jebem, navikao sam tako sa ženama. Možda bi bilo drugačije da sam imao majku, ali eto, pusti rat mi uzeo roditeljicu. Majka je bila lepa žena, plavuša. Tuga živa, ali tako je bilo. Kada se rat završio 1944, to je bilo kada je potpisana kapitulacija, nekima je ostala kuća, a nekima izgorela. Moje ognjište je bilo uništeno. Otac je napravio kolibu, ognjište, a kada smo sišli sa Grmeča, mene su nosili u kolevci sa slamom. Kad su jednu noć naložili vatru, iz kolevke je izašla zmija! Pitaj boga koliko je dana ležala sa mnom. To su mi pričale babe. Mirisao sam na mleko i životinji je to prijalo. To je bila ona zmija koja nije opasna, nego čuvarkuća”, ispričao je Bora svojevremeno u emisiji Glamur – specijal.

Pevač se ženio dva puta, ali je oba puta ostao udovac. Isticao je i to da je u mladosti bio veliki šmeker, ali da u ljubavi nije imao sreće na duže staze.

Čak četiri, pet puta je išao pod nož, imao je operaciju bubrega, debelog creva, imao je melanom… Svoju bolest je dugo skrivao, ne želeći da iko za nju zna.

“Nije želeo da se zna kroz šta prolazi. O tome je pričao samo s porodicom. Kao da nije želeo da prihvati da je bolestan i non-stop je radio. Takođe je hteo da izbegne da ga ljudi sažaljevaju”, rekao je svojevremeno izvor blizak pevaču za Kurir.

Bio je jedan od najpopularnijih pevača u Jugoslaviji. Stekao je status Istaknuti umetnik i dobio je nagradu za životno delo. Snimio je preko 50 nosača zvuka na kojima se nalazi oko 400 pesama. Prodao je preko pet miliona ploča i kaseta. Nastupao je po celom svetu, a najviše u Americi, Kanadi, Australiji i zapadnoj Evropi. Najteži period u njegovoj karijeri bio je početak jugoslovenskih ratova kada srpska televizija nije htela da pušta njegove pesme jer je rođen u Bosni, i obratno, bosanska televizija ga je zabranila jer je poreklom Srbin.

Iz prvog braka, sa pokojnom suprugom Vericom, ima dva sina: Vladimira koji je magistrirao menadžment u Parizu i Branislava koji je diplomirao slikarstvo u Beogradu. Bora je teško podneo supruginu smrt jer je izvršila samoubistvo, a nije znao kako da joj pomogne. Verica je uzela previše sedativa i ostavila je oproštajno pismo u kome nikoga nije krivila za to što je uradila. Druga supruga, Radomirka Sladić, takođe je preminula nakon teške bolesti.

“Nisam imao sreće sa ženama, iako me i dalje vole. Moja žena Verica bila je iz mog sela, bila mi je prija, napisao sam joj i pesmu. To je bila velika ljubav, imam sa njom dva sina. Posle je bila Rada, majka više ne rađa takvu ženu. Sada sam sam”,ispričao je Bora u pomenutoj emisiji.

“Moja prva supruga je popila tablete, ubila se, imala je 50 godina. I sad mi je teško, ali imam ta dva sina, stariji se oženio, imam dobru snajku, ali, eto, nemaju dece. Nije im uspela veštačka oplodnja. Mlađi se ne ženi, a prešao je 40 godina. Totalno sam nezadovoljan životom, fali mi unuče, za šta sam stvarao? Ni sa drugom ženom nisam imao sreće, ona je umrla od raka”, dodao je on tada.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More