Pokrov Presvete Bogorodice, zastupnica žena pri rađanju i podizanju dece

Foto: SPC
75

Pravoslavni vernici danas slave Pokrov Presvete Bogorodice. U našem narodu ovaj praznik naročito slave žene, poste i veruju da će lakše da rađaju i podižu decu.

“Među praznicima Presvete Bogomajke pribrojan je i praznik Pokrova Presvete Bogorodice, koji je ustanovljen u spomen blagoslovenog događaja u 10. veku (911. godine), za vreme vizantijskog cara Lava Mudrog, u carigradskom hramu Vlaherni. Bogorodičin hram u Vlaherni nalazi se u severozapadnom delu Carigrada pokraj Zlatnog roga. Ovaj znameniti hram sagradila je supruga cara Markijana, carica Pulherija, dok je car Lav Veliki pored glavnog hrama podigao manji hram u koji je položio rizu Presvete Bogorodice, koja je 469. godine donesena iz Svetog grada Jerusalima, a koja je čuvana u raskošnom kivotu obloženom zlatom i srebrom. Kraj ovog kivota sa rizom Presvete Bogorodice služilo se svenoćno bdenije u čast Presvete Bogomajke, objavljeno je na sajtu SPC.

 

View this post on Instagram

 

Ο δικός μας Αυγουστος. Καλό μήνα! Καλή Παναγιά #August #Panagia #Vlaherna #Constantinople

A post shared by Nikos Topouzis (@nikostopouzis) on


U četvrti čas noći, iznad sabranog vernog naroda pojavila se Presveta Bogorodica sa raširenim omoforom na rukama, kao da pokriva sav narod. Sva je blistala u neiskazanom sjaju, okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i devicama. Preklonivši kolena, Ona se dugo molila, zalivajući suzama svoje bogoliko i prečisto lice. Sveti Andrej videvšii to javljanje Presvete Bogomajke pokaza rukom svom učeniku, blaženom Epifaniju, i upita ga: “Vidiš li, čedo moje, Caricu sveta kako se moli za sav svet?” Odgovori Epifanije: “Vidim, oče sveti, kako je pokrila svojim časnim pokrovom, koji je svetliji od munje, sav narod koji je u hramu!ˮOvim blagoslovenim javljanjem Presveta Djeva je potvrdila molitveno zastupništvo i utehu za vasceli svet”,  piše na sajtu SPC.

Na današnji dan 911. godine, za vreme cara Lava Mudrog, Sveta Deva Marija tokom službe javila se okupljenom narodu na molitvi u Bogorodičinoj crkvi u Carigradu.


U troparu praznika molimo se da nas naša Molitvenica svojim Pokrovom izbavi od svakoga zla:

Danas kao blagoverni narod svetlo praznujemo, obasjani i osenjeni Tvojim dolaskom, Bogomati, i gledajući Tvoj prečisti lik, sa umiljenjem govorimo: Zakrili nas slavnim Tvojim Pokrovom i izbavi nas od svakoga zla, moleći Sina Tvoga, Hrista Boga našeg, da spasi duše naše.

Ovaj praznik u narodu je poznat i kao Pokrovica, koji proslavlja Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu hrišćanskog roda, koja moli Gospoda za milost prema grešnima.

Mlade žene posebno se mole Bogorodici, zaštitnici svih žena, posebno porodilja i majki.

Pećka Patrijaršija proslavlja Pokrov Presvete Bogorodice kao svoju slavu.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More