Najnoviji korona presek u Srbiji: Pozitivne 203 osobe, preminulo dvoje, krizni štab preti novim merama

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
34

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 6.504 osoba, njih 203 bilo je pozitivno, dok su nažalost preminule dve osobe.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u bolnicama širom Srbije se nalaze 25 pacijenta, juče smo ih je bilo 22.

Podsetimo, juče je od korone preminula jedna osoba, a poslednjih dana svedoci smo kako nam kriva dramatično skače – juče smo imali čak 245 pozitivnih od 6.428 testiranih osoba za 24 časa, što je za 100 više nego dan pre, kada se broj duplirao u odnosu na prethodni korona presek.

Dakle, u ponedeljak smo imali 67 novozaraženih, u utorak beležimo skok na 152, a u sredu na čak 245!

Krizni štab je danas najavio nove mere za Srbiju ukoliko dođe  do povećanog broja novozaraženih građana.

Sednica kriznog štaba biće održana sutra i kako se sanznaje na njoj će biti razmatrane nove moguće mere, ali konačna odluka o njima neće biti donesena sutra.

Na sednici će biti razmatrana situacija u celokupnoj Srbiji u kojoj se poslednjih dana dramatično povećao broj zaraženih. Kako se saznaje, očekuje se da situacija sa koronom u našoj zemlji u narednom periodu bude još teža i da bi mogle da budu donesene nove mere.

Zbog veoma dramatične situacije, članovi Kriznog štaba upozoravaju da nam preti opasnost da dođemo i do 500 obolelih dnevno. Prema njihovim rečima, ako ne budemo poštovali mere i zadesi nas takav scenario, ugostiteljski objekti, splavovi, pozorišta i bioskopi odmah će biti zatvoreni, a đaci i studenti će nastavu pratiti isključivo onlajn.

Epidemiolog Predrag Kon ističe da je do ovakve situacije došlo zbog nepoštovanja epidemioloških mera i napominje da je naviše zaraženih u Beogradu.

“Ovako nešto smo i očekivali. Međutim, porast broja obolelih u prestonici videće se tokom ove nedelje, a ukupan broj zaraženih u celoj Srbiji sigurno će biti trocifren, kao što je bilo i prethodnih dana. I pre nekoliko dana sam prognozirao da će biti oko 200 inficiranih dnevno, možda nekim danima i pređe taj broj. I to se ostvarilo. Zato pratimo situaciju i gledamo da virus što je moguće više usporimo. Zato još jednom apelujemo na građane da nose maske, poštuju distancu, izbegavaju okupljanja, peru i dezinfikuju ruke”, ističe epidemiolog i član Kriznog štaba dr Kon.

Sa njim je saglasan i epidemiolog doktor Branislav Tiodorović.

“Ako budemo imali 500 zaraženih dnevno, što nije isključeno da se desi u naredne dve nedelje i ako se narod ne uozbilji, Krizni štab će morati da donese još rigoroznije mere. Najverovatnije nastava više neće biti u školama i na fakultetima, već isključivo onlajn. Takođe, treba onemogućiti da pevači nastupaju po splavovima i kafanama. A samim tim i potpuno zatvoriti te i druge ugostiteljske i kulturne objekte. Cilj je da se smanji cirkulisanje virusa i da izbegnemo scenario kakav je svuda oko nas”, kaže dr Tiodorović.

O situaciji sa koronom u Srbiji, govorio je juče i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je naglasio da se brojke povećavaju i da se svuda pregovara kako bi se nabavila vakcina kada bude gotova.

On je za RTS napomenuo da u regionu broj pozitivnih mnogo više raste i da je, na primer, u Hrvatskoj 770 novih obolelih, što bi u Srbiji značilo 1.300 novih slučajeva zaraze, proporcionalno broju stanovnika.

“I dalje nije dramatično, nemamo veliki broj mrtvih i hospitalizovanih, sistem sve to za sada podnosi, ali je krajnje vreme da se ponašamo najodgovornije moguće i da razumemo da ćemo se suočiti sa opakom blolešću u najsurovijem smislu”, upozorio je Vučić.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More