Austrija ispravila broj novozaraženih: Zbog “neprečišćenih” podataka NEGODOVALI Beč i Donja Austrija

(AP Photo/Luca Bruno)
328

U Austriji je, i nakon naknadno ispravljenih podataka, zabeležen rekordan broj novozaraženih, od 1.747, broj koji nije zabeležen ni na vrhuncu prvog talasa epidemije korona virusa u toj zemlji.

Prema prvim podacima nadležnih vlasti, bilo je reči o 2.317 novih slučajeva zaraze korona virusom.

U Beču su nadležni najpre objavili da ima 828 nova slučaja, a Donjoj Austriji 411.

Bečke vlasti su naknadno revidirale taj broj i ispravile na 599.

Razlog ispravke je što u EMS sistemu prijavljeni broj nije bio „očišćen“ od duplih prijava.

Slične ispravke sprovele su i neke druge pokrajine.

Tako je Donja Austrija prijavila 266 novozaraženih, Gornja Austrija 226, Tirol 225, Salcburg 159, Štajerska 122, Forarlberg 78, Koruška 47, Burgenland 25.

Objavljivanje „neprečišćenih“ podataka od strane saveznih vlasti izazvalo je negodovanje pokrajinskih vlasti Beča i Donje Austrije.

Jedan portparol sekretara za zdravstvo pokrajine Beč Petera Hakera je preko tvitera rekao da se radi o laži da je u Beču više od 800 zaraženih.

On je istakao da se zna ko je podatke izneo medijima, ne želeći da navodi o kome je reč i dodao da se svesno širi strah.

Takođe i sekretar za zdravstvo Donje Austrije Ulrike Kenigsberger-Ludvig kritikovala je brojke koje su izneli savezno Ministarstvo unutrašnjih poslova i zdravstva.

I ona je ukazala da se iznošenjem ekstremno različitih podataka samo podstiče nesigurnost kod stanovništva.

Navela je da pokrajina svako jutro u 8.00 časova prosleđuje korektne brojke u Beč, te dodala da joj nije jasno kako je došlo do previsokih brojki, iako je to delimično zbog različitih podataka pojedinih stanica za testiranje objašnjivo.

Inače već duže „tinjaju“ tenzije između Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije i bečkih vlasti, jer Beč odbija saradnju u trasiranju kontakata zaraženih lica.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More