Bratstvo Sveti Jovan iz Švedske pomaže najdarovitije Srbe

Bratstvo sveti Jovan iz Stokholma Foto: Privatna arhiva
663

U slavskoj sali hrama Svetog Save u Stokholmu održana je donatorska večera pod pokroviteljstvom Bratstva „Sveti Jovan“, na kojoj je dodeljeno pet stipendija najdarovitijim studentima i doktorantima našeg porekla u Švedskoj. Cilj ove večeri je bio da se sakupe finansijska sredstva za novu generaciju stipendista, koji se dobijaju preko konkursa Bratstva “Sveti Jovan” iz Stokholma.

“Bratstvo „Sveti Jovan“ posvećuje veliku pažnju razvoju i jačanju buduće generacije mladih Srba i prijatelja bratskih naroda kroz stipendiranje i podršku našim akademcima i omladincima u Kraljevini Švedskoj. Iz našeg Stipendijskog fonda za studente, koji je stvoren 2014. godine, do danas smo dodelili 17 stipendija uspešnim studentima. Ovogodišnji dobitnici stipendije su Ana Desnica iz prestižnog Stokholmskog ekonomskog fakulteta (Handelshögskolan), Aleksandra Đekić sa Univerziteta u Lundu i Vanja Bešlić, sa prestižnog Karolinskog Instituta”, saopštio nam je osnivač ove organizacije pravoslavaca Goran Popov, biznismen iz Stokholma.

Dobrotvor dr Jovan Antović Foto: Privatna arhiva

Prvi dobitnik stipendija Ana Desnica je rođena u Beogradu, ali je Ekonomsku školu završila u Stokholmu. Sada je odličan student ekonomije u švedskoj prestonici i srpski aktivista. Aleksandra Đekić studira medicinu u Lundu, a Vanja Bešlić, gimnazijalka iz Geteborga studira psihologiju u Stokholmu. Dodela stipendija će se već tradicionalno obaviti u januaru u okviru godišnje proslave i slave samog Bratstva u prelepim prostorijama palate Van Der Nootska u Stokholmu.

Ana Desnica, student i stipendista iz Stokholma Foto: Privatna arhiva

“Pored studentskih stipendija, Bratstvo “Sveti Jovan” dodeljuje još dve stipendije. Sportska stipendija dodeljuje se našim talentovanim sportistima u Švedskoj, dok se doktorantska stipendija “J.P.Antović” dodeljuje uspešnim doktorandima i post-doktorandima u oblasti medicine. Glavni donator ove medicinske stipendije je naš član, profesor Jovan Antović sa Karolinskog univerziteta. Ove godine doktorantsku stipendiju dobila je Nada Katarina Kašić sa Linćeping Univerziteta”, rekao nam je predsednik Predrag Ljubinković.

Nada Kašić, stipendista doktorant Foto: Privatna arhiva

Nada Kašić je, takođe, Beograđanka. Ima 25 godina i odličan je student. U Linćeping radi u Odelenju za eksperimentalnu biomedicinu i sprema doktorat na tu temu.

Posle proglašenja dobitnika stipendija, koje će im biti uručene u hotelu “Hilton” u Stokholmu na Svetog Jovana 2021. godine, predsednik Bratstva za Stokholm, gospodin Predrag Ljubinković, je okupljenim gostima poželeo dobrodošlicu, a predsednik Bratstva iz Malmea, gospodin Slobodan Kutlesovski, predstavio je rad organizacije u južnim delima Švedske.

Bratstvo Sveti Jovan je osnovano na inicijativu grupe uglednih ljudi kao organizacija skandinavskih pravoslavaca 2013. godine u Stokholmu. Među osnivačima su bili Jovica Andonov, Goran Popov, Dragan Parezanović i Dragan Živković. Osnovni cilj je povezivanje pravoslavnih naroda u Skandinaviji, razvoj nacionalnog identiteta, zajedničko delovanje na društevnoj i političkoj sceni Švedske i drugih zemalja.
Prvi predsednik je bio Goran Popov (2013-2016), a drugi Jovica Andonov, biznismeni iz Stokholma (2016), treći Dragan Parezanović (2017), poslovni ćovek porekom iz Čačka, četvrti Saša Farkaš (2018) i peti predsednik Slobodan Kutlesovski (2019).

Sadašnji predsednik dr Predrag Ljubinković potomak je Milenka Ljubinkovića, pravnika, poslovođe u fabrici „Volvo“ i člana Modarata stranke i Dragice Ljubinković. ekonomiste, koji su 1965. godine stigli u Švedsku. Predrag je rođen u Srbiji 1962. godine. Završio je osnovnu školu u Švedskoj, gimnaziju i diplomirao (1986) Kraljevskom tehnološkom univerzitetu u Stokholmu, smer nauka materijala, metala i plastika. Radio na Metalurškom fakultetu, gde je doktorirao. Direktor je prodaje maziva (od 2008) u kompaniji “Q8 Oils” i odgovoran je za Istočnu Evropu, Australiju i Novi Zeland.

Ljubinković je bio član udruženja „Sutjeska“, FK „Plavi tim“ i aktivista Saveza Srba u Švedskoj. O Bratstvu i sebi Ljbinković kaže:
“Bratstvo je moj izvor inspiracije i sloge. Ono je postalo za mene jedna oaza u ovim teškim i stresnim vremenima, zato što ga čine dobri i uspešni ljudi, koji oko sebe šire radost. Najvažnije od svega je da širimo naše hrišćanske, humane i bratske vrednosti. Mi treba da budemo onaj ”dobri primer” i da pokazujemo pravi put. Ja sam stabilan čovek, posvećen porodici. Inače sam timski igrač i želim da se svaki član tima uzdigne i prihvati svoj deo odgovornosti, jer ćemo samo tako postati pobednička ekipa”.

Donatorsko veče u crkvenoj sali u Stokholmu Foto: Privatna arhiva

O stpendijama i stipendistima govorio je na ovoj donatorskoj večeri u crpskoj crkvi u Stokholmu gospodin Stevan Filipović:
„Bratsvo Sveti Jovan pomaže ,koliko je to u našoj moći, najdarovitije Srbe u Kraljevini Švedskoj. Kako broj naših članova raste proširićemo organizaciju na čitavu Skandinaviju,a to znači da ćemo u dogledno vreme moći da dodeljujemo i skandinavske stipendija najtalentovanijim našim akademicima. To je naša obaveza i naš zalog za sjajnu budućnost srpskog naroda u dijaspori i matici”.

Starogradski orkestar „Acustico“ zabavljao je goste a za kulinarske specialitete bila su zadužena dva argentinska kuvara. Naredni susret članova Bratstva “Sveti Jovan” zakazan je u Stokholmu na slavi Svetoga Jovana Krstitelja 20. januara iduće godine.

Marko Lopušina

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More