Ubica poslao SMS roditelju koji se žalio na postupak ubijenog nastavnika zbog pokazivanja Muhamedovih karikatura

Foto: Tanjug/ AP Photo/Laurent Cipriani
206

Mladić koji je ubio nastavnika francuskog zbog prikazivanja karikatura proroka Mohameda na času poslao je SMS poruku jednom od roditelja čije dete pohađa tu školu, a koji se žalio na to što su deci prikazane karikature, rekao je danas policijski izvor agenciji Rojters.

Izvor je rekao da nije jasno da li je roditelj odgovorio na SMS poruku.

Za surovo ubistvo profesora istorije Samiela Patija osumnjičen je 18-godišnji čečenski azilant Abdulah Anzorov, kojeg je policija likvidirala.

Anzorov je na Tviteru neposredno posle ubistva objavio poruku kojom preuzima odgovornost za smaknuće, kako je naveo, “jednog od pasa iz pakla koji su se usudili da ponižavaju Muhameda” i to zajedno sa fotografijom njegove odrubljenje glave, preneo je AP.

Memorijalni marš za ubijenog nastavnika u predgrađu Pariza

Memorijalni marš biće održan večeras u blizini Pariza u znak poštovanja prema nastavniku istorije kojem je odrubljena glava prošle nedelje, dok francuska policija navodi da 16 osoba ostaje u pritvoru u sklopu istrage o napadu.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Laurent Cipriani

Lokalni izabrani zvaničnici, nastavnici i udruženja roditelja pozvali su ljude da se obuku u belo za marš u 18.30 u Konflan-Sent-Onorin, predgrađu severozapadno od Pariza gde se ubistvo dogodilo, koji će se održati u blizini srednje škole u kojoj je predavao Samijel Pati, prenosi AP.

Patiju je u petak odrubio glavu 18-godišnji čečenski azilant Abudlah Anzorov kojeg je policija kasnije ubila. Policijski zvaničnici rekli su da je Pati sa svojim razredom razgovarao o karikaturama islamskog proroka Muhameda, što je dovelo do pretnji.

Francuski poslanici takođe će danas odati poštu Patiju minutom ćutanja u Nacionalnoj skupštini.

Francuski pravosudni zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da se 16 osoba, uključujući članove porodica napadača, nalazi u policijskom pritvoru. Sudske vlasti već su otvorile istragu za ubistvo sa sumnjom na teroristički motiv.

U međuvremenu, ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen najavio je zatvaranje džamije koja je na društvenim mrežama objavila poruku kojom se osuđuje nastavnikovo pokazivanje karikatura na času.

Darmanen je u ponedeljak uveče rekao da je naredio zatvaranje džamije u Pantenu, predgrađu severoistočno od Pariza, na šest meseci.

Govoreći na francuskoj televiziji TF1, Darmanen je rekao da je čelnik džamije „preneo poruku koja se sastojala u tome da je trebalo zastrašiti ovog učitelja“ i pomenuo adresu škole.

Darmanen je ranije rekao da vlasti takođe istražuju oko 50 udruženja za koja se sumnja da podstiču govor mrttnje i o tom pitanju će se razgovarati na sastanku vlade u sredu.

Nacionalni memorijalni događaj biće održan u sredu uveče kako bi se odala počast Patiju u dvorištu univerziteta Sorbona u Parizu.

Ova vekovima stara institucija simbol je znanja i obrazovanja i “duha prosvetiteljstva”, jer je oduvek bila “forum za izražavanje ideja i sloboda“, reklo je francusko predsedništvo.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More