Da li ste znali da pozdrava sa 3 prsta nema veze ni sa PRAVOSLAVLJEM niti SRPSTVOM? (FOTO)

Foto: Wikipedia
184

Pozdravljanje sa tri prsta karakterističan je za srpsko podneblje ali i za Srbe koji žive van granica otadžbine. Često ga upotrebljavaju i oni koji nas “gotive” i poštuju, poput holivudskog stara Kianu Rivsa ili Roberta de Nira.

Ipak, da li ste znali da nema nikakve veze niti sa srpstvom niti sa pravoslavnim hrišćanstvom?

Ovaj način pozdrava javlja se za vreme Prvog i Drugog srpskog ustanka, gotovo je sigurno da se javio i par vekova ranije. Tri prsta simbolično predstavljaju krst, što je ujedno i pozdrav Svetom Trojstvu. Kada se krstimo koristimo upravo ta tri prsta, palac, kažiprst i srednji prst, i kada se spoje predstavljaju Jedinstvo Trojstva, piše na nekim domaćim sajtovima.

Ipak, nisu u pravu. Poreklo običaja pozdrava sa 3 prsta, odnosi se na sećanje na trojnu prirodu Božanstva (Arijevska religijska koncepcija ). Platon u svom dijalogu Kratil gde raspravlja sa Sokratom o poreklu grčkog jezika konstatuje da su Grci jezik dobili od “varvara” – i da se taj drevni jezik još uvek govori u Frigiji (u njihovo vreme – peti vek pre nove ere).  Pravoslavlje je sačuvalo sećanje na taj drevni tradicionalni običaj, kaže modna dizajnerka Jelena Georg Malešević, inače prilično upućena u tu oblast.


Ovo je predstava Sabazijeve Ruke (Sabazije je Frigijsko vrhovno božanstvo i nebesko) I ovo je predstava ruke iz njegovog mističkog kulta.

Ljubljenje tri puta u znak pozdrava u Srbiji zaživelo je tek tokom poslednjih decenija dvadesetog veka.

Izvor Glas javnosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More