Srpski “MASKOMAT” stiže u Beč

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC
236

Maskomat koji je u vreme Korone razvila srpska firma “365 ADS” narednih dana kreće u izvoz za Bosnu i Hercegovinu i Austriju.

Prva verzija maskomata premijeru je doživela na Aerodromu Nikola Tesla, a od tada postavljen je na više lokacija u Beogradu u verziji dva koja je modernija i ne zauzima previše prostora, kaže u izjavi za Tanjug Nikola Vučićević.

“Sada je krenuo izvoz. U toku sledeće nedelje postavićemo nekoliko maskomata u Beču, uslediće Sarajevo. Dobili smo upite iz dosta zemalja regiona pogotovo kada je eksplodirao treći talas. Jer maske su postale gotovo obavezne svuda, u celoj Evropi”, kaže on.

Maskomati sa kojih je moguće beskontakno kupovati maske razvijeni su kao nastavak rada na kabinama za dezifekciju čije su narudžbine otkazane pošto je Svetska zdravstvena organizacija ocenila je rasprskavanje dezinficijenta štetno.

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Projekat je podržao državni fond za inovacije preko konkursa.

“Imali smo i sreću i nesreću. Sreću da smo nešto već razvijali. Da je država to podržala i da smo kupili mašine koje su nam pomogle da možemo da pravimo praktično sve za ove maskomate”, rekao je on.

Objašnjava da su za maskomate sve što su mogli napravili u Srbiji jer je nabavka delova iz inostranstva otežana.

” Sem ekrana i akceptora za novac, sve ostalo razvijeno je u Srbiji. Koristili smo CNC mašine, 3D štampače, razne strugove i na kraju došli do toga da je manje više sve napravljeno ovde kako ne bi zavisili od lanaca snabdevanja iz inostranstva”, istakao je on.

Sada “365 ADS” može brže i sigurnije da odgovori na potražnju koja je zbog ponovnog zatvaranja država usled Kovida sve veća.

” Maske se traže, a ako budemo imali potražnju za našim proizvodom moći ćemo da odgovorimo na zahteve bez čekanja od nekoliko meseci. Možemo da povećamo kapacitete proizvodnje i do pet puta bez ikakvih problema”, kaže on.

Za sada proizvedeno je 15 maskomata, a serijsku proizvodnju prema upitima koji postoje mogli bi uskoro da povećaju i na 100 komada mesečno.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More