“Obustavićemo aktivnosti”: Nove mere zaustavljaju probe srpskog folklora u Austriji

Youtube printscreen Svetlana Jovancov
344

Nove oštrije epidemiološke mere austrijske vlade za suzbijanje dramatičnog širenja korona virusa imaće negativan uticaj na rad srpskih kulturnih umetničkih društava u toj zemlji, jer će od sutra, kada mere stupe na snagu, obustaviti sve probe foklornih sekcija i druge aktivnosti.

Tako će, novim ograničenjem broja osoba u zatvorenom prostoru sa 10 na šest, probe foklora biti onemogućene.

“Ta mera je kraj svih aktivnosti i naši klubovi sada moraju da zaustave rad foklora i drugih aktivnosti “, kaže predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Luka Marković za Tanjug.

On je istakao da će srpski klubovi pretrpeti veliku štetu, a najveća bi, svakako, bila da deca izgube interes za foklorom, jer je to odličan način ne samo da se neguju naša tradicija i kultura, već da se očuva srpski jezik među omladinom.

Marković je rekao da je od austrijskih vlasti zatraženo jasno tumačenje novih mera, ali da je izvesno da do daljeg neće biti aktivnosti klubova.

I predsednik Srpskog kulturnog centra “Stevan Mokranjac ” iz Beča Saša Kostić ukazuje da to društvo, nakon večerašnje, od petka obustavlja probe foklora.

“Svakako u školama počinje jesenji raspust. Obustavljamo probe do daljeg, odnosno dok se ne budu ponovo stvorili uslovi da nastavimo sa radom “, rekao je on.

Kostić je ukazao da je cela situacija od marta veliki problem i ogromno psihičko opterećenje za sve, jer vlada velika neizvesnost – šta će se dalje događati.

Istovremeno, on ne strahuje da će se deca udaljiti od svog kluba, jer su se i tokom prve obustave rada, sredinom marta, svakodnevno interesovala kada će ponovo početi probe.

Predsednik Kultursno-sportskog društva “Bambi” Aleksandar Stanković, čiji klub je u subotu održao zasigurno poslednju priredbu jednog srpskog kluba u ovoj godini, takođe kaže da će obustaviti aktivnosti zbog novih mera.

KSD “Bambi” iz Beča održalo “Veče tradicije i kulture”: “Odvažili smo se da pokažemo da želimo da živimo” (VIDEO)

“Pred nama je raspust. Obustavićemo naše aktivnosti, s obzirom da najavljene mere onemogućavaju naš rad. Međutim nećemo čekati da nam te dve nedelje prođe u prazno. Tražićemo da vidimo da li je moguće ipak na neki način nastaviti rad. Videćemo da li, ako poštujemo sve mere kao i do sada, postoji mogućnost za neki izuzetak”, rekao je on.

Stanković je kazao da je zadovoljan što je “Bambi” u ovoj, po svemu “specijalnoj” i teškoj godini, uspeo da realizuje veliki međunarodni fudbalski turnir, Dečiji festival i nedavno “Jesenji koncert”.

Umetnički rukovodilac Kulturno umetničkog društva “Branko Radičević” Borislav Kapetanović rekao je da austrijske vlasti, kako je objašnjeno tom društvu, smatraju da foklori spadaju u istu kategoriju kao i plesne škole, kojima nije dozvoljen rad u aktuelnim uslovima.

“Nakon popuštanja mera obnovili smo rad našeg foklora. Radili smo, kako to nalažu pravila, po grupama, poštujući sve mere. Sada, sa novim merama, ponovo moramo da stanemo sa radom”, rekao je on.

Ni on ne strepi od “osipanja” dece, jer se, kaže, nakon obnove rada posle prvog talasa, samo mali broj, zbog straha roditelja, nije vratio na probe.

“Željna su naša deca proba, posebno najmlađi “, dodao je Kapetanović.

U pokrajini Salcburg srpski klubovi su još prošle subote bili prinuđeni da stanu sa radom, zbog teške epidemiološke situacije, zbog koje je uveden i karantin u jednom mestu- Kuhlu.

Predsednik Zajednice srpskih klubova u Salcburgu i predsednik Srpsko kulturno sportske zajednice Srba (KSZS) Nenad Šulejić kaže da je u skladu sa odlukama pokajinskih vlasti obustavljen rad naših društava.

“Imali smo sastanak i saglasili se da pratimo situaciju i pridržavamo se svih mera”, rekao je on.

Izrazio je žaljenje zbog aktuelne situacije sa Kovidom 19 i napomenuo da je cela godina, od marta, protekla bez ijedne manifestacije.

“Počeli smo u septembru da radimo po grupama, vodeći računa da ne organizujemo velika okupljanja. I sada smo primorani da ponovo sve obustavimo”, rekao je Šulejić.

On je dodao da su deca u Salcburgu željna da se druže i igraju folklor, navodeći da je u septembru, kada je društvo ponovo otvorilo vrata, odziv dece bio je veći nego ranije.

Austrija DONELA NOVE MERE protiv korone! Kurc APELOVAO: “Tri tačke su važne koje građani treba da znaju”

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More