Novi rekordi za ove evropske države, sprema se novo “zatezanje kaiša”

Foto: Tanjug/ AP Photo/Francois Mori
71

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata potvrđeno 2.242 nova slučaja korona virusa, a preminulo je 16 osoba, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Prethodno je direktor Nastavnog zavoda za javno zdravlje “Dr Andrija Štampar” Zvonimir Šostar rekao da je u u poslednja 24 sata u Zagrebu zabeleženo rekordnih 798 novozaraženih, prenosi index.hr.

U Hrvatskoj je trenutno aktivno 9.745 slučajeva korona virusa.

Na bolničkom lečenju je 731 pacijent, a na respiratoru su 52 pacijenta.

TANJUG/ FOTO HINA/ EDVARD SUSAK

U Hrvatskoj je ukupno je zabeleženo 33.959 slučajeva korona virusa, a preminulo je 429 osoba.

Do danas je ukupno testirano 437.048 uzoraka, od kojih 8.087 u posljednja 24 sata.

Rekord zaraženih i u Italiji,  spremaju se nove mere

U Italiji je zabeležne najveći broj zaraženih u jednom danu od početka epidemije – više od 19.000, a premijer Ðuzepe Konte bi mogao već danas ili sutra doneti nove oštrije mere za suzbijanje širenja kovida-19, piše list “Il Fato Kotidijano”.

Premijer Konte i dalje ne planira uvođenje karantina u celoj zemlji i sa tim su saglasni predsednici regiona.

Dve tačke, za sada, izvan eventualnih novh restrikcija: škole nastavljaju sa radom i proizvodnja se ne zaustavlja.

Iz Visokog instituta za zdravstavo upozoravaju da se bolnice brzo pune pacijentima zaraženim korona virusom i ako se rast zaraženih nastavi ovim tempom, ukoro će svi ležajevi biti popunjeni.

U Ðenovi, pišu novine, kola hitne pomoći satima čekaju u redu, zajedno sa pacijentima kojima su neophodni respiratori, da bi bili primljeni na pregled.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Francois Mori

Prvi put broj zaraaženih utvrđenih na osnovu simptoma je poremašio broj otkrivenih slučajeva na osnovu praćenja kontakata zaražene osobe, što takođe zabrinjava, jer se kao jedna od zaštitnih mera računa pravovremeno testiranje kontakata zarazene osobe.

Italijanskim regionima ostavljena je mogucnost da pooštravaju mere. Tako je u Kampanji zaveden policijski sat, a na najavu predsednika Vičenca de Luke da će uvesti karantin, građani su se u Napulju pobunili.

Protesti “za slobodu”, kako su uzvikivali demonstranti, pretvorili su se u pravi urbani rat između demonstranata i policije s više povređenih. Demonstranti su napadali i novinarske ekipe.

Novi crni rekord u Sloveniji: 1.963 novozaražena, 18 umrlih

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 1.963 novih slučajeva zaraze korona virusom, 300 više nego dan ranije, a preminulo je18 ljudi, saopštilo je slovenačko Ministarstvo zdravlja.

Reč je o novom crnom rekordu po broju novoobolelih i broju smrtnih slučajeva do sada, prenosi Hina.

Ukupni broj zaraženih od početka epidemije porastao je na 21.276, od kojih je trenutno aktivno 13.023 slučajeva.

U bolnicama se leči 449 pacijenata, a među njima je 63 teže obolelih na odelenjima intenzivne nege.

Ukupno su do sada umrla 234 pacijenta, a broj zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana iznosi 449, po čemu je Slovenija među najugroženijima u Evropskoj uniji.

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je na testu pozitivan na korona virus bio i ministar Anže Logar, zbog čega će idućih deset dana zajedno sa saradnicima koji su s njim bili u kontaktu ostati u izolaciji.

U Sloveniji je od danas na snazi karantin po odluci koju je pre dva dana donela vlada premijera Janeza Janše, a trajaće najmanje nedelju dana, nakon čega će se restrikcije ponovo razmotriti i revidirati, u zavisnosti od situacije.

Od ponoći su zatvorene prodavnice, osim onih koji nude hranu i osnovne potrepštine, zabranjen je rad ugostiteljskih objekata, frizerskih i kozmetičkih salona, velnes centara, bazena, bioskopa, kulturnih ustanova, fitnesa, autoperionica…

Nastava na fakultetima odvija se na daljinu, obustavljena je i trećina prometa, a od ponedeljka neće raditi niti vrtići.

Prema tempu širenja zaraze iz poslednjih nekoliko dana, broj novozaraženih se udvostručuje svakih pet do šest dana.

U slučaju popunjenosti bolničkih kapaciteta obolelima od kovida-19, vlada razmišlja i o stavljanju viška lakše obolelih u hotele, ali problem je u tome ko bi u tom slučaju za te obolele brinuo jer već sada iz bolnica poručuju da nemaju potrebnog obučenog kadra i da su postojeće medicinske ekipe na kraju snaga, navodi Hina.

SVK: Još 2.890 novozaraženih, najviše u jednom danu do sada

U Slovačkoj je u poslednja 24 sata potvrđeno 2.890 novih slučajeva kovid-19, najviše u jednom danu od početka pandemije, nakon što je vlada počela sa eksperimentalnim programom testiranja.

U zemlji sa 5,5 miliona stanovnika od posledica kovid-19 preminulo je 159 ljudi od početka pandemije, prenela je agencija Rojters.

Na sajtu Worldometers se navodi da je 25 smrtnih slučajeva potvrđeno u prethodna 24 sata, kao i da je ukupan broj zaraženih u zemlji dostigao 40.801.

Na hiljade građana Slovačke koji žive u delovima zemlje najteže pogođenim pandemijom danas će biti testirano u okviru pilot programa, koji će kasnije biti proširen na čitavu državu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More