Bild: “Lokdaun” u Nemačkoj bi trebalo da stupi na snagu od 2. novembra

(AP Photo/Michael Probst)
940

U Nemačkoj bi nove restriktivne mere uključujući “zaključavanje” na nivou države trebalo da stupe na snagu u ponedeljak, 2. novembra, saglasili su se danas nemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih pokrajina, javlja “Bild”.

List dodaje da su kancelarka i premijeri dogovorili i nove mere u borbi protiv korona virusa, ali one još nisu zvanično obelodanjene.

Prema pisanju lista, među saveznim premijerima postoje različiti stavovi o tome koliko daleko treba da idu planirana ograničenja.

Merkel bi želela da “zaključavanje” u celoj zemlji važi do kraja novembra.

Nove mere predviđaju privremeno zatvaranje svih “zabavnih” ustanova, od bioskopa i požorišta do ugostiteljskih objekata. Nemci će moći da izlaze na ulice, ali samo u prisustvu članova svoje porodice i eventualno još jedne familije.

Merkelova će o svemu obavestiti šefove poslaničkih grupa u Bundestagu, najavila je zamenica portparolke vlade Martina Fic.

Kancelarka će sutra u Bundestagu govoriti o situaciji u vezi sa korona virusom u Nemačkoj.

Prema navodima “Bilda”, ministar finansija Olaf Šolc rekao je na sastanku da i on veruje da su Nemačkoj potrebne drastične mere i najavio pomoć vlade za preduzećima pogođenim novim merama.

Kako je objasnio, male firme mogle bi da dobiju pomoć vlade do 75 odsto iznosa njihovih prihoda koje su ostvarili u istom mesecu lane, a veća preduzeća mogle bi da ostvare podršku u visini do 70 odsto svojih prihoda.

Prema procenama ministra finansija, to će državu koštati između sedam i 10 milijardi evra za četiri nedelje “zaključavanja”.

“Sada smo u stanju da uskoro nećemo moći da kontrolišemo situaciju. Neophodno je da se saglasimo sa drastičnim merama”, rekao je Šolc.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More