Ne mogu da ispune obećano, i Austrija planira “lajt zaključavanje”, Kurc spremio nove mere

(AP Photo/Olivier Matthys, Pool)
6,918

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc planira “zaključavanje” zbog dramatičnog rasta broja novozaraženih korona virusom, nakon što je to odlučila i Nemačka.

“Cela Evropa je usred drugog talasa, zbog čega svuda imamo situacije slične ”zaključavanju””, konstatovao je Kurc nakon razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Kurc je dodao da se epidemiološka situacija u obe zemlje pogoršava i da je zbog toga saradnja Nemačke i Austrije veoma važna.

“Želimo da usaglašeno delujemo i držimo granice otvorenim”, kazao je Kurc.

Inače, prema pisanju medija, Kurc planira nove mere kako bi sprečio kolaps zdravstvenog sistema.

Kurc planira da sprovede “zaključavanje” ali malo drugačije od onog u martu.

Prema Kurcovom planu, trebalo bi smanjiti fizički kontakt građana, pa se razmatra uvođenje ograničenja broja osoba na okupljanjima.

Da li će to važiti i za privatne susrete, kao u Nemačkoj, za sada je otvoreno pitanje.

Pored toga, Austrija će privremeno zatvoriti operu, pozorišta, bioskope. Profesionalne fudbalske utakmice ponovo će se igrati bez publike.

Trgovinske radnje će ovaj put ostati otvorene, ali ugostiteljski objekti će biti privremeno zatvoreni, izuzev onih koje isporučuju hranu.

Zatvoriće se i fitnes centri.

Frizeri će ovaj put moći da nastave da rade, dok će kozmetički saloni i druge usluge gde ne postoji distanca prema mušteriji morati da budu zatvorene.

Škole i odbaništa, kao što je u više navrata isticao ministar obrazovanja Hajns Fasman, ostaće otvorena, ali viši razredi prećiće na smensku nastavu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More