Turska broji mrtve! Ambasador Srbije: Među stradalima i povređenima nema SRBA ali treba biti rezervisan

Ali Ihsan Mimtas/Depo Photos via AP
179

U zemljotresu jačine 7,0 stepeni koji je danas pogodio Grčku i Tursku, prema poslednjim podacima poginulo je 19 osoba, a više od 700 je povređeno.

Najviše poginulih, 17 je u turskom gradu Izmiru, gde je srušeno dvadesetak zgrada.

Iz tela za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama saopšteno je da se jedna od žrtava utopila, nakon što su se podigli ogromni talasi u Egejskom moru.

Dvoje tinejdžera je poginulo na grčkom ostrvu Samosu.

Ali Ihsan Mimtas/Depo Photos via AP

U Izmiru je srušeno 20-tak zgrada, a akcija traganja i spasavanja se nastavlja.

Ambasador Srbije u Ankari ZoranMmarković izjavio je večeras da prema informacijama kojima raspolaže među stradalima i povređenima u zemljotresu koji je danas pogodio Tursku nema državljana Srbije.

On je, međutim, dodao da tu informaciju treba prihvatiti s rezervom s obzirom na to da u Turskoj, a posebno u Izmiru koji je najteže pogođen zemljotresom, živi dosta pripadnika srpske bošnjačke zajednica koji su dvojni državljani Turske i Srbije.

Marković je u izjavi za Tanjug istakao da će ambasada pružiti svaku pomoć državljanima Srbije koji su se eventualno zatekli u Turskoj, kao i dvojnim državljanima, u okviru svojih mogućnosti i mogućnosti države Srbije.

Uradićemo sve što je u našoj moći da pomognemo, ali mogućnosti su nam ograničene i izjavićemo saučešće gradonačelniku Izmira. Pružićemo svaku pomoć u okviru naših mogućnosti ako nam se javi bilo ko od naših državljana, bez ozira na to da li je u pitanju dvojni državljanin ili neko ko se zatekao u Turskoj, iako ih nema mnogo jer sezona nije u toku”, rekao je Marković.

On je naveo da je situacija najteža u Izmiru, gde se, prema podacima turskog ministarstva unutrašnjih poslova srušilo ili urušilo najmanje 20 zgrada u kojima više ne može da se stanuje.

Prema njegovim rečima, zemljotres se nije osetio u Ankari, ali jeste u Istambulu, što je izazvalo zabrinutost s obzirom na to da se taj grad nalazi na jednom od najtrusnijih područja na svetu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More