Nada Martinović čuvar srpstva u Ohaju

Profesorka Nada Martinović i njeni sinovi Foto: Privatna arhiva
348

Kada Amerikanci u Klivlendu, država Ohajo, vide najavu za koncert Srpskog dečijeg hora „Sveti Sava“, radoznalo se interesuju u srpskoj zejdnici kako mogu da dođu do ulaznica.

„Srpska deca iz hora su naši slavuji, koji pevaju jezikom rzaumljivim za sve narode i građane Klivlenda“, rado govore Amerikanci o našem horu i njegovom osnivaču dr Nadi Martinović.

Ovakva pohvala Srba nije neobična u Klivlendu, gradu za oko 30.000 srpskih duša, dve crkve, dva hora, i sa velikim brojem prijatelja među 120 nacija, koliko ove živi i radi. Profesor univerziteta Nada Martinović je davno shvatila da Amerikancima i drugim žiteljima države Ohajo i samom Klivlendu treba predstaviti srpski narod u najlepšem izdanju:

“Moja namera je da unutar Srpske zajednice svojim aktivnostima negujem naš duh, jezik i tradiciju, ali ono što mi je velika želja je da tu našu kulturu predstavim Amerikancima. Kada sam se doselila u Klivlend, pre dvadest i jednu godinu, osnovala sam Srpski dečiji hor. I to iz dva razloga: takvog ansambla ovde u Klivlendu nije bilo i želela sam da moja deca dožive moje iskustvo, jer pevanje u horu je nešto najlepše iz svog detinjstva. Moja najlepša prijateljstva su upravo procvetala u horu. Putem muzike i pesme, srpski jezik se ne samo lako uči, nego i trajno usvaja”, priča nam dr Nada Martinović.

Nacionalna garda Ohaja i Srbi

Dečiji hor “Sveti Sava” je, na primer, gostovao na Ketnt State Universiti nekoliko puta u okviru različith festivala. Uvek ga je publika ispraćala sa dugim aplauzima i ustajanjem sa stolica radi ppoštovanja mladih umetnika.

“Pevali smo u Muzeju umetnosti, u okviru manifestacije “Klivlendski internacionalni dan” i nastupali na Svetskom Danu deteta. Bili smo na programu televizije Fox8 News. I pevali smo zajedno i sa našom divnom grupom “Trag” prilikom njenog gostvoanja u Akronu”, nabraja nam dr Martinović.
Srpska dečica, članovi hora su nastupala i na manifetsciji “One World Day” u Srpskoj kulturnoj bašti 2015. godine. Od te godine svaki put su horovođa i pevači nešto organizovali. Kulminacija je bila 2019. godine, kada je Srpska kultuirna bašta bila domaćin čitave ove manifestacije.

U Klivlendu živi 120 različitih nacija, i grad je svakom narodu dao deo Gradskog parka za svoju kutlurnu bašti. Srpska kulturna bašta postoji već sto godina. U njoj su spomenici i biste srpskih velikana.
“Dugo sam radila sam kao koordinator i umetnički dierktor programa u Srpskoj kulturnoj bašti. Tu su održani, na primer, Umetnička postavka slikara Milana Kecmana, nastup folklornog ansambla “ Morava”, koncert Srpskog dečijeg hora “Sveti Sava”, kao i muškog hora “Kosovo”, čiji sam direktor od 2018. godine, Dečija modna revija narodnih nošnji i na kraju, zajednicki nastup svih učesnika pesmom “Tamo daleko”.
Dr Nada Martinović je već deceniju zvanični predstavnim Srbije u mnogim američkim organizacijama u Ohaju i SAD. Uspela je da 2014. godine osnuje Udruženje za očuvanje srpske tradicije i stvaralaštva. To je učinila u saradnji sa američkom asocijacijom za istoriju “Western Reserve Historical Society”.

Godine 2015. je na “Cuyhagoa Community” koledžu sa našom Biljanom Regan, takođe Šapčankom, organizovala izložbu srpskih narodnih nošnji.

Nada Martinović i Srpski dečiji hor Klivlend

“ Uvek sam se u Americi trudila da kad kod mogu da predstavim Srbiju na mnogobrojnim lokalnim i međunarodnim manifestacijama. Član sam odbora nekoliko američkih organizacije: Internacionalna organizaija etničkih zajednica “Svetska kulturna mreža”, Istočno evropski kongres Ohaja, Muzej umetnosti, Global Cleveland i Teslina naučna fondacija.

To mi je omogućilo da posetim američke škole i održim predavanja o srpskim običajima i kulturi. Održala sam 2019. godine prezentacije Srbije u okviru programa “The World in Your Back Yard” u Solonu , na kojoj sam govorila o našem narodu, srpskim običajima i tradiciji. Posetioci su bili prijatno iznenađeni bogatsvom srpske narodne kulture, naročito usmene književnosti, ali i srpske kuhinje”, govori za naš portal profesorka Martinović.

Lista manifestacija na kojoj naši nastupaju u državi Ohajo i gradu Klivlendu sa Srpskim dečijim horom ili sa muškim horom “Kosovo” je jako duga. Pomenućemo samo neke: Filmski festival Ohajo, Internacionalni folklorni festival, Međunarodna priredba “ One World Day”. Na još desetak javnih priredbi i manifestacija mi Srbi iz Klivlenda smo prisutni, bilo pesmom, igrom ili umetničkom postavkom.
Jedno od poslednjih predavanja je bilo letos, virtuelno prikazivanje Srba, (zbog trenutne situacije sa korova virusom), na elektronskom Forumu “Oko Sveta” (Around the World).

Dr Nada Martinović je docent muzičke pedagogije na Kent stejt univerzitetu, ali pr esvega čuvar srpske kulture i tradicije u državi Ohajo i SAD. Rođena je u Šapcu, gde je završila osnovnu i srednju školu. U Beogradu je diplomirala na Fakultet muzičke umetnosi, odsek teorija muzike. Vratila se u rodni grad da radi kao nastavnik u srednjoj muzičkoj školi.

Krajem devedesetih godina prošlog veka (1997.)Nada Martinović nastavila je svoje stručno usavršavanje u Americi. Magistrirala je na Klivlenskom državnmo univserzitetu, a doktorirla muzičku pedagogiju na Kent univerzitetu.

“Kao naučnika veoma me interesuje kognitivni aspect muzike i terapije. Svoje naučne radove sam izlagala na međunarodnim konferencijama u Danskoj, Srbiji i Brazilu. Nauka me i dalje privlači, ali u kontekstvu razvoja i obrazovanja dece i njihovog talenta ka muzici”, otkriva nam dr Nada Martinović.

I pored univerzitetskih obaveza, poslova unutar svioje porodice, naučnih istraživanja i rukovodećih funkcija kao direktorka ili predsednica raznih foruma i organizacija, dr Nada ostaje verna svojoj kulturnoj misiji – očuvanju srpstva u Americi. Dovela je u Klivlend Beogradsku filaharmoniju, koja je izvedla dela opzbiljne muzike i za srpsku i američku publiku.

Na izložbi lutaka Barbrika predstavila je ovu popularnu igračku u srpskoj narodnoj nošnji i izazvala oduševljenja kod američke dece i roditelja. Istovremeno, dr Martinović je predstavila i kulturu i tradiciju drugih naroda iz Istočne Evrope, naročito Slovaka, čime slovenske narode približila Amerikancima.
Trenutno je dr Nada Martinović angažovana na dva velika posla. Prvi je nastava srpskog i muzičkog u Srpskoj školi pri parohiji i hramu Svetog Save u Klivlendu. I drugi je angažovanje kao direktorka na pripremama narednog Srpskog filsmkog festivala u državi Ohajo.

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More