Mila Filipović, novinarka i pisac iz Čikaga: Tramp gubi jer neko ne ume da računa

Foto: Tanjug/AP
437

“Još se igra politička igra u SAD. Još uvek se ne zna ko je predsednik Amerike. Mnogi su se nadali da će brojanje glasova u Nevadi biti završeno i time biti stavljena tačka na neizvesne izborne rezultate. To se još uvek nije desilo, iako vesti sa terena potvrđuju da se prednost Bajdena povećava i u Nevadi, i u Džordžiji i u Pensilvaniji, a zbog sudskih procesa, koje je kampanja predsednika Trampa pokrenula u Pensilvaniji, Viskonsinu i Mičigenu, kao i prebrojavanje glasova u Viskonsinu, možda ćemo na konačnu potvrdu čekati čak nekoliko nedelja, u raspolućenoj zemlji, koja može početi da puca po svojim izlizanim šavovima. Na sceni je, na žalost, najgori mogući scenario, advokati su zasukali rukave, izmedju kampanja samo prsti, a od glasača se traži strplejenje i pribranost, dok se ne izbroje svi legalni glasovi”.

Ovako Mila Filipović, iskusna novinarka i pisac iz Čikaga opisuje današnju situaciju u Americi. Naime, Trampov advokat Rudi Đulijani je na konferenciji za medije rekao da republikanskim posmatračima u Pensilvaniji nije dozvoljeno da vide dopisne glasove. Đulijani je u Filadelfiji održao govor u kojem je tvrdio da su na izborima možda glasali i “mrtvi, Marsovci, a možda je i Bajden sam za sebe glasao 5.000 puta”.

Tramp se povodom optužbi na račun demokrata oglasio i na Tviteru:
“Naši advokati su tražili ‘pristup podacima’, ali kakva je korist od toga? Šteta je već naneta integritetu našeg sistema i samim predsedničkim izborima. O tome treba raspravljati!”

S toga se Mila Filipović javno pita – kako to da najrazvijenija zemlja na svetu ne ume da računa? Zbog čega su izborni procesi u nekim američkim državama toliko zastareli, da se glasovi broje ručno, uz mogućnost krađe i prevara, o kojima mi koji dolazimo sa istoka znamo i previše?

Mila Filipović, pisac iz Čikaga Foto: Privatna arhiva

“U mnogim državama SAD neposredno pre izbora promenjeni su izborni zakoni i uvedena nova pravila. Listići su dostavljani i na adrese preminulih građana, kao i onih koji su određene države davno napustili. Nije bilo provere potpisa. Uprkos tvrdnjama da nema smišljene kampanje za izbornu krađu, već samo određenih propusta, pitanje je kako to da zemlja koja se kune u demokratiju ne zna rezultate izbora 24 sata nakon zatvaranja izbornih mesta i zar je iskustva iz bliske prošlosti nisu ama baš ničemu naučila?”, pita se Filipović.

Naravno da sada kruži nova teorija zavere, prema kojoj je Kina donela virus, virus izazvao pandemiju, Demokrate pandemiju iskoristile za masovno glasanje poštom, glasanje poštom je bilo nemoguće kontrolisati, pa je tako Bajden dobio većinu izbornih glasova.

“Kontrola izbornih mesta je bila skoro nemoguća u ključnim državama, a Pensilvanija je najgori primer. U Arizoni je policija obezbedjivala izborna mesta, kao u trećem svetu.Na ovim izborima nije desio plavi cunami, kako su predvidjali levičarski mediji, na čelu sa CNN-om, koji kampanju protiv Trampa vodi već 5 godina. Nije se desio ni crveni talas, iako su republikanci zadržali većinu u Senatu i osvojili nekoliko novih mesta u Kongresu SAD. Desilo se ipak nešto što niko od ispitivača javnog mnjenja nije javno predvideo – predsednik Tramp je dobio mnogo glasova manjina, a kongresmeni i senatori iz Republikanske stranke ostvarili su bolji rezultat od predsednika lično. Zato mnogi tvrde da je on učinio više za Republikansku partiju negó svi njeni prethodni lideri zajedno”, konstantuje Mila Filipović.

Republikanci su očigledno i za mnoge neočekivano izgubili Arizonu, glasovi se i dalje broje u Džordžiji, Nevadi, Pensilvaniji, Severnoj Karolini i Aljasci. Bajdenu fali samo 6 glasova iz Nevade, a Trampu baš svi glasovi iz preostalih država, u kojima glasovi nisu izbrojani. Izbori su završeni, glasovi nisu izbrojani, sada su advokati glavni igrači, a narod zbunjen i sluđen.

Demonstiralo se u mnogim državama – levičari traže da Tramp prizna poraz i napusti Belu Kuću, a konzervativci se i dalje nadaju u još 4 godine njegovog predsednikovanja.

“Amerika zaslužuje bolje, govore razumni i nadaju se u pobedu zakona i pravde, makar i u produžecima ove tesne izborne utakmice”, kaže Mila Filipović.

Brojanje glasova u Pensilvaniji biće nastavljeno do kraja ove nedelje, pa su oči uprte u Mičigen, Viskonsin, Nevadu, Severnu karolinu i Džordžiju, države čiji glasovi mogu pre subote odlučiti novog američkog predsednika.

“Pošto je Amerika u skoro svaku zemlju na ovom svetu slala svoje posmatrače, kontrolisala tok i rezultate izbora u ime demokratije, možda ne bi bilo loše dovesti i posmatrače ovde (nemam baš ideju odakle bi oni i po kom sistema došli), kako bi neko neutralan posmatrao, kontrolisao i potvrdjivao rezultate. Američki izbori već odavno donose glavobolju i traže neophodnu i ozbiljnu reformu u mnogim državama”, predlaže Mila Filipović, novinar i pisac iz Čikaga.

Tvit jednog slepog putnika lepo opisuje stanje u kome je Amerike: “Ako podedi Tramp, ja idem iz zemlje! Ako pobedi Bajden – ja idem iz zemlje! Ja samo želim da putujem!”

Marko Lopušina

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More