Beč dobija “crveno-pink” vladu, novi partner za socijaldemokrate

Foto: Tanjug/ AP Photo/Ronald Zak
71

Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) i stranka Neos dogovorili su novu vladu za grad i pokrajinu Beč, nešto duže od mesec dana od održanih izbora.

Iz SPO je saopšteno da su pregovori sa Neos-om uspešno završeni i da će lideri dve stranke, šef SPO i gradonačelnik Beča Mihael Ludvig i Kristof Viderker saopštiti detalje koalicionog sporazuma.

Time će po prvi put u Austriji biti formirana “crveno-pink” vlada, koja bi mogla još do kraja meseca preuzeti dužnost.

Koalicioni paket dogovoren je u osam podgrupa krajem prošle nedelje, a preko vikenda je glavna grupa pregovarača definisala detalje.

Najavljeno je da će, nakon što koalicioni sporazum odobre stranačka tela, još u utorak uveče dve partije izaći pred medije i predstaviti i tim koji će voditi Beč.

Inače, posle prošlih izbora, na kojima je SPO odnela veliku pobedu, socijaldemokrate su se odlučile za novog koalicionog partnera, odbacivši dosadašnjeg – stranku Zelenih.

Neos je najavio da će buduća vlada, u koju ulazi, biti reformska kako bi se Beč unapredio još više i time zadržao svoju titulu “najboljeg grada za život”.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More