Novo zaključavanje Austrije zatvorilo srpske hramove: Bogosluženja ponovo bez prisustva vernika

Printscreen Facebook Saborni hram Svetog Save u Beču
228

Srpska pravoslavna crkva u Austriji ponovo je, usled novih mera protiv korona virusa, prinuđena da bogosluženja održava bez prisustva vernika.

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej, povodom drugog zaključavanja u Austriji, koje važi do 7. decembra, saopštio je da je doneta odluka da se u tom periodu bogosluženja u hramovima obavljaju iza zatvorenih vrata.

Na osnovu državnih zabrana okupljanja u zatvorenom prostoru bogosluženja će se obavljati u hramovima Srpske pravoslavne crkve širom Austrije iza zatvorenih vrata i biće prenošena putem Jutjub kanala i fejsbuk profila.


I tokom prvog zaključavanja, na proleće, u crkvama su održane liturgije bez prisustva vernika uz prenos uživo preko društvenih mreža.

„Crkveni život treba u okviru ovih uputstava i nadalje da se odvija jer hramovi će da ostanu otvoreni za narod preko dana, kao i do sada. Savetujemo vernicima da zajedničke molitve i okupljanja nadoknade ličnom molitvom, što ne predstavlja nekakvo novotarstvo, nego je apsolutno saglasno i sa predanjem crkve, kao i manastirske prakse“, ukazuje se u saopštenju episkopa.

Do kraja meseca Eparhija otkazuje sve manifestacije, veronauku, predavanja, izložbe, kao i sve što ima veze sa bilo kojim vidom okupljanja.

„Kao Crkva i posebno kao eparhija, poštujemo organe nadležne za donošenje ovih odluka, kao i mišljenje stručnih delatnika. U Austriji smo prihvatili uputstva koja je izdala austrijska vlada i Ministarstvo zdravlja, u cilju sprovođenja mera prevencije za dalje širenje virusa. Predviđene mere se imaju primeniti i u crkvenom i bogoslužbenom životu. Pored ovih uputstava za Austriju, pozivamo uprave svih parohija eparhije austrijsko-švajcarske (Švajcarska, Italija i Malta) da se pridržavaju naredbi vlasti i da postupe u skladu sa dobijenim lokalnim propisima“, poručeno je u saopštenju.

Arhijerejski namesnici, dodaje episkop, dužni su da upoznaju uprave i starešine hramova sa odlukom koje se svi moraju pridržavati.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More