Predsednik nemačkog Instituta: “Cifre su i dalje visoke, suviše visoke ali rigorozne mere su efikasne”

Foto: Tanjug/ AP Photo/Michael Probst
122

Nivo zaraza Kovida-19 u Nemačkoj je i dalje “suviše visok” ali nove restrikcije uvedene početkom meseca “su efikasne” i pružaju “optimizam” oko razvoja epidemiološke situacije, ocenila je danas referentna zdravstvena ustanova u toj zemlji.

“Cifre su i dalje visoke, suviše visoke” ali “rigorozne mere su efikasne i na dobrom smo putu”, rekao je na konferenciji za novinare Lotar Viler, predsednik Instituta Robert Koh (RKI), dodajući da je “optimista”.

Viler je rekao da su se cifre stabilizovale na visokom nivou i da se konstatuje plato na nivou novih infekcija”, rekao je Viler i upozorio da je suviše rano reći da li se radi o zaustavljanju trenda, ali da ipak novi podaci podstiču optimizam.

“Optimista sam i želim da verujem da će cifre, kada se ponovo vidimo iduće nedelje, biti u padu, mada ne mogu to da obećam”, rekao je on.

Institut je danas prijavio 22.609 novih potvrdjenih slučajeva zaraze korona virusom i još 251 smrtni slučaj.

Foto: Tanjug/ Tobias Schwarz/Pool via AP

Ute Reksrot, visoka zvaničnica u Institutu rekla je da je pao takozvani reprodukcioni broj koji označava koliko ljudi se zarazi od svakog pozitivnog slučaja, prenosi AP.

Nemačka je uvela strože mere početkom novembra, zatvorila restorane, barove i teretane ali ostavila otvorene škole i prodavnice.

U situaciji koja je i dalje ozbiljna Viler je pozvao Nemce da ne popuste u pridržavanju mera. Rekao je da je moguće da neke bolnice stignu do svojih granica.

Restriktivne mere podržava većina Nemaca, ali im se protivi glasna manjina koja redovno organizuje proteste širom zemlje tvrdeći da su ograničenja neustavna.

U Nemačkoj je ukupno do danas zabeleženo 855.916 slučajeva zaraze i 13.370 umrlih.

Kancelarka Angela Merkel i 16 šefova regionalnih vlada će se sastati 25. novembra da usvoje mere koje će ostati na snazi do početka iduće godine.

 

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More