Ovako će se birati novi patrijarh, najstariji član Sinoda upravlja crkvom do tada

Foto: Wikipedia
120

Prema Ustavu SPC predviđeno je da se Sabor Srpske pravoslavne crkve sastane radi izbora novog patrijarha najkasnije za tri meseca, a za to vreme će Sveti arahijerejski sinod SPC, kojim predsedava najstariji član, upravljati crkvom.

Ovo crkveno telo određuje mjestobljustitelja, čuvara patrijaršijskog trona, koji će zamenjivati patrijarha do izbora novog. Obično je to najstariji arhijerej koji je i član Sinoda.

Prema trenutnom sastavu ovog tela, koji mnogi nazivaju crkvena vlada, ova dužnost trebalo bi da pripadne mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu (Jeviću).

Prema jednom od tumačenja, član Sinoda bi mogao da postane mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić), koji je trenutno ima funkciju zamenika člana ovog tela. U ovom slučaju, upražnjeni tron biće njemu poveren na čuvanje, jer iako po godinama mlađi, ima duži staž mitropolita.

Sednicu Sabora zakazuje upravo Sinod, a Sabor zatim donosi odluku o tome da preraste u izborni. Tom izbornom saboru prisustvuju sve aktivne vladike, najmanje dve trećine arhijereja, a njom predsedava najstariji episkop po rukopoloženju. U ovom slučaju mogao bi to biti vladika Lavrentije, rođen 1935. godine, kao najstariji.

Kada je preminuo patrijarh Pavle, najstariji episkop bio je vladika Amfilohije, koji je preminuo ove godine, 30. oktobra.

Arhijereji u slučaju sprečenosti da učestvuju u izboru, mogu da imenuju zamenike kojima prepuštaju pravo glasanja za izbor poglavara SPC, a kandidati za patrijarha su svi oni koji imaju pet godina eparhijskog staža.

Trojica vladika koji dobiju najviše glasova ulaze u trojnu kandidaturu, ali je uslov da dobiju natpolovičnu većinu.

Imena sa trojicom izabranih vladika stavljaju se u posebne koverte koje se otom stavljaju u sveto jevanđelje, a ono se stavlja na sveti presto u hramu. Posle liturgije pristupa se izboru patrijarha na taj način što monah koga odredi Sabor uzima koverte iz svetog jevanđelja, preturi ih nekoliko puta preko ruku i izvlači jednu od njih.

Koverat se predaje predsedavajućem izbornog sabora, koji zatim čita ime novog arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko- karlovačkog, patrijarha srpskog, kako glasi puna funkcija.

Ovaj način izbora, gde se iz užeg kruga kandidata žrebom bira poglavar SPC, naziva se apostolski.

Patrijarh Irinej upokojio se jutros, a on će najverovatnije biti sahranjen u kripti Hrama svetog Save u Beogradu.

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More