Sahrana patrijarha Irineja danas u Hramu Svetog Save na Vračaru

FOTO TANJUG /SAVA RADOVANOVIC/ nr
84

Patrijarh Irinej biće sahranjen danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, a kako je najavljeno, nad odrom patrijarha besediće episkop bački Irinej, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedvajući predsedništva BiH Milorad Dodik.

Liturgija za upokojenje počinje u 9.00 časova, u centralnom delu hrama, gde će biti izloženo telo patrijarha Irineja, i služiće je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika.

Na liturgiji će besediti episkop bački Irinej.

Posle opela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mitroplit Hrizostom, predsedavajući predsedništva BiH i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

Zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Sveti Arhijerejski Sinod obavestio je sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save striktno pridržavaju mera, koje su zbog teške epidemiološke situacije u našoj zemlji propisali nadležni državni organi.

Iz tog razloga, po odluci Sinoda SPC, direktan prenos iz Hrama će uživo emitovati Tanjug, RTS i Televizija “Hram”, a prisustvo u Hramu biće omogućeno i listu Politika.

Hor “Branko” pevaće na sahrani patrijarha Irineja

Crkveno-pevacka družina “Branko”, hor osnovan pri Niškoj eparhiji pre 133 godine, pevaće danas na sahrani patrijarha Irineja.

Za članove hora to je posebna čast, ali i dužnost, budući da je s njima sam patrijarh dok je boravio u Nišu kao vladika imao gotovo očinski odnos, javlja RTS.

Sam patrijarh odlikovao je hor Ordenom Svetog Save drugog stepena, a pevali su na ustoličenju dvojice patrijarha – Pavla i Irineja.

Javni servis dodaje da je zahvaljujući svom kvalitetu, hor pevao širom sveta, kao i da je od 2009. godine pod pokroviteljstvom patrijarha, hor “Branko” domaćin međunarodnog festivala duhovne muzike “Muzički edikt”.

Patrijarhova neviđena fotografija iz mladosti, Irinej sa osmehom u prusustvu majke Milijane (FOTO)

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More