Liturgija u Hramu Svetog Save, vernici se tokom cele noći i jutra opraštaju od patrijarha Irineja (FOTO)

FOTO TANJUG/ZORAN ZESTIC/ bs
127

U Hramu Svetog Save jutros u 9 sati počela je liturgija za upokojenje patrijarha srpskog Irineja, koji će zatim biti sahranjen u kripti tog hrama.

FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC/ bs

Zbog epidemiološke situacije, u hramu su samo sveštenici koji služe liturgiju, kao i državni zvaničnici i predstavnici drugih verskih zajednica, uz članove hora.

FOTO TANJUG/ZORAN ZESTIC/ bs

Zaupokojenu liturgiju, u centralnom delu hrama, gde je izloženo telo patrijarha Irineja služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje 16 vladika SPC.

FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC/ bs

Liturgija, na kojoj će besediti episkop bački Irinej, počela je uz pesmu “Ton despotin”.

FOTO TANJUG/ZORAN ZESTIC/ bs

Pre početka liturgije, u Hram Svetog Save stigli su premijerka Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministri Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Nenad Popović, Tatjana Matić, Vanja Udovičić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predstavnici Grada Beograda, nadbiskup Stanislav Hočevar…

FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC/ bs

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poklonio se nad odrom upokojenog patrijarha Irineja.

On prisustvuje liturgiji povodom upokojenja patrijarha srpskog Irineja, koja se služi u hramu Svetog Save.

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bs

Među učesnicima liturgije su i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, kao i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, te ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC/ bs

Sahrani će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Posle opela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsednik Srbije, mitroplit Hrizostom, Dodik i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

FOTO TANJUG/ZORAN ZESTIC/ bs

Ispred Hrama svetog Save na Vračaru vernici od rano jutros dolaze da odaju poslednju poštu patrijarhu Irineju strpljivo čekajući da dođe red na njih da uđu u sam hram, a u Patrijaršijskom domu u toku su poslednje pripreme pred zaupokojenu liturgiju koja će početi u 9 časova.

Tu su vladike Srpske pravoslavne crkve, monaštvo, drugi sveštenici, pripadnici Vojske….

FOTO TANJUG /SAVA RADOVANOVIC/ nr

Na ulasku u hram stoje pripadnici garde Vojske Srbije, a veliki broj vernika pali sveće u maloj crkvi posvećenoj Svetom Savi, koja se nalazi pored hrama.

FOTO TANJUG/ZORAN ZESTIC/ bs

Ispred hrama prisutan je veliki broj vernika.

Tokom cele noći Hram svetog Save, u kojem je izloženo telo preminulog patrijarha bio je otvoren i vernici su mogli da uđu i da odaju poštu patrijarhu Irineju.

FOTO TANJUG /SAVA RADOVANOVIC/ nr
FOTO TANJUG/ZORAN ZESTIC/ bs

Ispred hrama su postavljena dva video- bima na kojima će biti prenos svete zaupokojene liturgije i sahrana patrijarha Irineja, kako bi vernici koji žele mogli da učestvuju i prate, s obzirom na to da je zadržavanje u Hramu ograničneno zbog epidemiološke situacije.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More