Sahranjen patrijarh Irinej u kripti Hrama Svetog Save (FOTO)

FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC/ bs
218

Patrijarh srpski Irinej sahranjen je danas oko 13.30 sati u kripti Hrama Svetog Save, kao prvi patrijarh srpski koji je sahranjen u Hramu, koji je za njegovog života i mesta na tronu SPC završen, na vračarskom platou, na kojem je pre više od veka započet.

FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC/ bs

Kovčeg sa telom preminulog patrijarha Irineja prenet je oko 13.10 u kriptu, gde je sahranjen.

FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC/ bs

Nakon zaupokojene liturgije, opela i beseda, kojim su se od patrijarha oprostili mitropolit dabrobosanski Hrizostom, protojerej – stvavrofor Petar Lukić, član predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i pisma – poruke patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, kovčeg su u kriptu peneli pripadnici garde Vojske Srbije.

FOTO TANJUG/ZORAN ZESTIC/ bs

Arhijereji SPC su formirali kolonu, na čijem čelu je bio krst, a gardisti su poneli kovčeg sa zelenom odeždom, žezlom i panakamilavkom.

FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC/ bs

Zbog epidemiloških mera, i malog prostora u kripti ,građani i gosti u hramu nisu mogli da prisustvuju sahrani.

U svih hramovima i crkvama narednih 40 dana tokom službi i liturgija spominjaće se ime patrijarha Irineja.

Patrijarh Irinej prvi je poglavar koji je sahranjen u kripti Hrama Svetog Save.

“Oprosti nam što smo te ostavili u bolnici”, oproštajni govor vladike Hrizostoma čuvara patrijaršijskog trona

Osim grobnice u kojoj ce počivati 45. po redu srpski patrijarh, nalazi se još nekoliko grobnih mesta, jer će ubuduće poglavari SPC biti sahranjivani u kripti Hrama, osim ako ne izraze drugačiju želju.

Deo kripte u kome će biti sahranjivani patrijarsi – ambulatorijum – vrlo je redak u pravoslavnim hramovima i svega nekoliko pravoslavnih hramova u svetu ima ovaj prostor.

Ambulatorijum u Hramu Svetog Save na Vracaru graden je po uzoru na Svetu Sofiju Carigradsku.

Kripta – deo u kome je sahranjen patrijarh Irinej prostire se izmedu temelja Hrama Svetog Save, i ima stubove kojima je najveca visina 6.20 metara. Dubina Hrama je oko sedam metara, a završavanje kripte i njeno oslikavanje blagoslovio je patrijarh Pavle 2001.godine.

Plafon je oslikan u vizantijskom stilu, a freske radili su naši ikonopisci.

Reč kripta potice od grčke reči krypte, što znači podzemna prostorija koja za hrišćane predstavlja grobnicu ili mesto na kome se održavaju bogosluženja.

Prvobitno, kripta je označavala konkretnu prostoriju u katakombama gde se obavljao obred sahranjivanja.

Prostire se duž 2000 kvadratnih metara izmedu temelja Hrama Svetog Save i konstruktivno i arhitektonski predstavlja jedan sasvim nezavisan podzemni objekat.

Karakterišu je posebna konstrukcija sa četiri ulaza, a u kripti se zapravo nalazi Crkva kneza Lazara, čiji oltar je smešten ispod samog oltarskog prostora Hrama Svetog Save.

Zbog svoje raskošne i velicanstvene arhitekture smatra se jednom od najlepših crkava u Evropi.

Liturgija u Hramu Svetog Save, vernici se tokom cele noći i jutra opraštaju od patrijarha Irineja (FOTO)

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More