SPC danas proslavlja Svetog kralja Stefana Dečanskog

60

U lozi srpske dinastije Nemanjić najtragičnija sudbina zadesila je svetog srpskog kralja i velikomučenika Stefana Dečanskog, navode istoričari. On je, zbog dinastičke borbe za srpski tron, u mladosti po naredbi sopstvenog oca kralja Milutina delimično oslepljen, u starosti zadavljen po direktivi svog sina cara Dušana Silnog, u detinjstvu bio čak i talac na dvoru kana Nogaja.

Stefan Uroš Treći Nemanjić, kako glasi puno ime ovog svetitelja, proslavlja se u Srpskoj pravoslavnoj crkvi na dan njegove smrti 24. novembra. Smatra se da je rođen između 1276.i 1284. godine, jer datum nije poznat. Predanje kaže da mu je vid povratio sveti Nikola kome se Stefan dugo i usrdno molio za ozdravljenje očiju. Dušu je ispustio u Zvečanu 1331. godine.

U vreme svoje vladavine nastavio je širenje Srbije na račun Vizantije i od Srbije stvorio najmoćniju silu na Balkanu pobedom kod Velbužda 1330.godine. Njegova zadužbina je velelepni manastir Visoki Dečani, nedaleko od Peći, u podnožju Prokletija. U manastiru su svetiteljeve mošti i po pisanim svedočenjima mnogih generacija dečanskih monaha kraj ove relikvije događala su se, a i danas se dešavaju čudesna iscelenja. Svetitelj je, prema legendi, više puta spašavao i sam manastir od pljačke, razaranja i skrnavljenja.

Manastir Dečani je već vekovima mesto na kojem ljudi traže i nalazili fizičko i duhovno iscelenje. Mnogo je nevoljnika svih nacionalnosti potražilo pomoć kraj kivota Svetog kralja Stefana Dečanskog. U starim letopisima ostala su zabeležena mnoga svedočenja o iscelenjima, mnogo je i onih koji i danas mogu da posvedoče, jer su i sami isceljeni, ili se to dogodilo nekom od njihovih bliskih rođaka.

Sve češće se u novije vreme sveti Stefan Dečanski pogrešno poistovećuje sa Svetim Mratom koji se takođe svetkuje 24. novembra. Sveti Mrata je skraćeno ime od Martin. Ovaj hrišćanski svetac, rođen u Ugarskoj, živeo je u četvtom veku. Kasnije se njegova uspomena zadržala pored uspomene na svetog Stefana Dečanskog koji je u našem narodu bio izuzetno poštovan i voljen. Poznato je da je srpski narod i pre rođenja svetog Stefana Dečanskog bio hrišćanski i da je 24/11 novembra praznovao ovog sveca koga je nazivao svetim Mratom.

U narodnoj metereologiji od davnina postoji izreka: “Sveti Mrata, sneg do vrata”, kojom se označava početak hladnog i snežnog perioda godine. Prema verovanjima u pojedinim delovima Srbije, ako na današnji dan domaćin prihvati kućne poslove na sebe, ukućanima će krenuti nabolje, u suprotnom godina će biti loša. Veruje se takođe da Sveti Mrata u ove dane saziva vukove i određuje im gde će i koliko ovaca pojesti. On gleda koliko ko radi, a onda veća s vukovima i usmeri ih čije ovce da podave. A domaćin koji je grešan i ne poštuje Svetog Mratu u torovima može očekivati gladnog vuka. Otud i običaj da se iz tora ne izvode ovce na Mratindan.

Izvor Našiusvetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More