Srbi, pripremite se za ove mere za praznike! Austrija uvodi RIGOROZNE MERE pri ulasku u zemlju!

Foto: Tanjug/AP Photo/Ronald Zak
5,545

Austrijska vlada donela je danas odluku o obazrivom, postepenom popuštanju mera zaključavanja, ali i nove mere koje, pre svega treba da spreče da posle božićnih praznika građani migrantskog porekla, nakon odmora u domovini, unesu virus u Austriju, saopštio je kancelar Sebastijan Kurc.

Kurc je rekao da je odlučeno da se doslednim graničnim režimom spreči unos virusa preko putovanja za vreme božićnih praznika i dodao da mere u vezi sa granicom stupaju na snagu najkasnije do sredine decembra.

“Na leto smo imali niske brojke, a posle odmora je povratkom ljudi sa odmora uneta zaraza i zato ćemo ovaj put insistirati na tim merama”, rekao je on.

Zato je odlučeno da se pred božićne praznike, pa sve do posle pravoslavnog Božića uvede strogi režim ulaska u zemlju, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer.

Taj režim predviđa obavezan desetodnevni karantin za sve koji se vraćaju iz rizičnih regiona.

“Biće moguće “iskupiti” se iz karantina negativnim PCR testom tek nakon najmanje pet dana izlacije”, objasnio je Nehamer.

On je kazao da je ta mera potrebna, jer je povratak putnika sa odmora tokom leta doveo do stalnog rata broja novozaraženih, što se želi sada sprečiti.

“Najmanje 30 odsto infekcija je usledilo prouzrokovano od strane povratnika sa odmora, a među njima 72 odsto je boravilo na Zapadnom Balkanu”, rekao je Nehamer i dodao da u Austriji živi veliki broj porodica poreklom sa Zapadnog Balkana, Turske, ali i drugih zemalja.

Kako je rekao, svi su svesni koliko je važno da se Božić provede u krugu porodice i da ovo ograničenje neće biti lako za sve pogođene, ali da je ta mera neophodna.

“Nije nam cilj mučenje građanja, posebno migrantskog porekla, već da postignemo zajednički cilj, da sprečimo dramatično širenje korona virusa”, naglasio je Nehamer.

Kurc je istakao da tom merom, koja važi za sve, nezavisno od državljanstva, želi da spreči posetu novogodišnjim žurkama u inostranstvu, gde je tako nešto moguće, ali i zaražavanje tokom posete porodici.

“Bili smo na veoma niskom nivou letos, ali smo krajem avgusta i početkom septembra imali značajan rast novozaraženih. Uzrok toga je unošenje virusa iz inostranstva. Mi nismo ostrvo, međunarodna smo zemlja, eksportno orijentisana i zato ima mnogo putovanja, što je izazovno u vreme pandemije”, rekao je austrijski kancelar.

Kurc je naveo i da su od ovih mera izuzeta poslovna putovanja i prekogranični radnici.

Policija u Austriji dobila nova ovlašćenja za kontrolu poštovanja mera protiv korone

Bliže se praznici kada srpska dijaspora dolazi u otadžbinu! Austrijski mediji: Austrija planira POOŠTRENE MERE za ulazak u zemlju!

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More