Profesor Aleksandar Jovanović iz Sao Paola: Korona masovno ubija Brazilce

Foto: Tanjug/ AP Photo/Eraldo Peres
47

U poslednja 24 časa u Brazilu je registrovano skoro 50.00 novih slučajeva korona virusa i 698 preminulih. U ovoj zemlji od početka pandemije registrovano je ukupno 6.436.650 slučajeva zaraženih. A broj umrlih Brazilaca dostigao je 174.515.

“Žalosno je i tužno da je Brazil na drugom mestu po broju umrlih, odmah posle SAD. Smrtnost je još veća, ako se uzme u obiz da SAD imaju mnogo više stanovnika, čak 330 miliona, a Brazil manje, svega 209 miliona”, kaže za naš portal profesor Aleksandar Jovanović iz Sao Paola.

Država Sao Paulo, u kojoj dr Jovanović živi, je odlučila da sa kineskom kompanijom “Sinovak bioteh” sklopi ugovor i kupi licencu i potom da proizvodi dve doze vakcine. Ta vakcina može da ostane stabilna i do tri godine, ako se čuva na temperaturama između dva i osam stepeni. Ova država je jedina u Brazilu pokušala da zaustavi masovno ubijanje Brazilaca putem virusa korona, iako glavni urzok brazilske tragedinije nije u državi Sao Paolo.

Aleksandar Jovanović iz Brazila Foto: Privatna arhiva

“Razlozi za masovno umiranje Brazilaca u vreme pandemije su istovremeno jednostavni i izuzetno komplikovani. Na prvom mestu istakao bih Saveznu vladu Brazila, koja nije vodila i danas ne vodi odgovornu zdravstvenu politiku. Stanovnistvo nije bilo testirano na korona virus, da bi se znalo kako i kuda se zaraza širi. Osim toga, dve savezne države nisu držale karanrtin, pa se broj obolelih i umrlih Brazilaca neprestano uvećavao”, otkriva nam profesor Aleksandar Jovanović.

I objašnjava da je na predlog Kine da proda licencu za svoju vakcinu Brzailu u Saveznoj vladi reagovano negativno, jer navodno Brazil nema uslove da proizvodi bilo kakvu vakcinu protiv korona virusa, a i nema uslove da skladišti velike količine kineske vakcine.

“Idealno bi bilo da uzmemo vakcinu koja ima jednu dozu. To, međutim, nije moguće da se ostvari. Brazil nema za to kapacitete, poput nekih bogatih zemalja” , rekao je Arnaldo Medeiroš, sekretar za nadzor pri Ministarstvu zdravlja.

Brazilci na ovaj način indirektno odbacuju i mogućnost da uzmu i Fajzerovu vakcinu, koja mora da se čuva na temperaturi od minus 70.

“Koliko je ovo Ministarstvo zdravlja nesposobno, govori činjenica da se u Brzailu ni danas ne zna tačno i precizno koliko je zaraženih i mrtvih Brazilaca zbog korona virusa. Ministarstvo zdravlja prikriva brojke, ćuti tri nedelje, pa se pretpostavlja da je stanje sa pandemijom još gore i još tragičnije”, smatra dr Aleksandar Jovanović.

Situaciju je pogoršao i sam brazilski predsednik Žair Bolsonaro, koji je nedavno rekao da se neće vakcinisati protiv kovida 19. A da nošenje maski sa ciljem sprečavanja širenja bolesti, po njemu, predstavlja “poslednji tabu, koji je srušen”.

Kako nam javlja profesor Jovanović, Bolsonarovi stavovi su uznemirili zdravstvene stručnjake, koji su rekli da bi mogli da podriju napore za masovnu vakcinaciju, koja je od suštinskog značaja za zaustavljanje pandemije.

“Na veliku žalost, mi u Brazilu imamo za predsednika Žair Bolsonara, koja dok Brazilci masovno umir i to svakodnevno, misli isključivo na izbore 2022. godine. Bolsonaro želi da bude ponovo izabran za prvog čovek Brazila. To znači da je predsedniku politika važnija od života njegovog naroda i stanovnistva Brazila. To je danas slika tragičnog života Brazilaca”, rekao nam je profesor Aleksandar Jovanović iz Sao Paola.

Marko Lopušina

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More