Kurc na udaru kritika zbog izjave o došljacima koji su razbuktali koronu u Austriji: “Svi koji me poznaju znaju koliko sam vezan za Balkan

Foto: Tanjug/ (AP Photo/Ronald Zak
45,104

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc reagovao je na kritike na njegov račun zbog izjave da su povratnici sa odmora uneli korona virus posle leta u Austriju i poručio da svi koji ga poznaju znaju koliko je vezan za Zapadni Balkan.

Kurc je, u izjavi dnevnicima iz austrijske pokrajine Forarlberg, odbacio tvrdnju njegovog koalicionog partnera, lidera Zelenih i vicekancelara Vernera Koglera, da je bio nedovoljno pažljiv u prenošenju ograničenja za ulazak u zemlju tokom božićnih praznika.

Tvrdnje da ima nešto protiv Balkana su, prema njegovim rečima apsurdne.

Podsetio je da se za vreme njegovog mandata kao šefa austrijske diplomatije borio za pristupanje država Zapadnog Balkana.

“Uz to Zapadni Balkan je region koji sam najčešće posetio. Imam mnoge prijatelje poreklom iz tog regiona i imam prijateljske odnose sa tamošnjim šefovima vlada”, objasnio je Kurc, dodajući da je uopšte tesno povezan sa tim regionom.

Međutim, kako je dodao, kao što je viđeno tokom prošle zime u Išglu da su apre ski žurke bile problem, tako se tokom leta videlo da je jedna trećina zaraze povećana sa povratnicima sa odmora, a većina se vratila sa Zapadnog Balkana i Hrvatske.

Iz toga, naglašava, povučene su pouke zbog kojih su uvedena ograničenja za ulazak u zemlju tokom božićnih praznika.

Ukazao je da ta mera pogađa i Austrijance koji žive u inostranstvu a žele da dođu za božićne praznike u Austriju, kao i sve ljude koji rado putuju.

Šalenberg: Apsurdno prikazivati Kurca kao neprijatelja ZB

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg odbacio je kritiku koalicionog partnera, vicekancelara Vernera Koglera, uz ocenu da je apsurdno prikazivanje kancelara Sebastijana Kurca kao neprijatelja Zapadnog Balkana.

Svađa između koalicionih partnera, Narodne partije Austrije (OVP) i Zelenih, izbila je nakon izjave kancelara Kurca da su migranti poreklom sa Zapadnog Balkana krivi za rast broja zaraze korona virusom u Austriji posle leta.

Lider Zelenih, Kogler, kazao je da je ta izjava kancelara povodom najave restrikcija prilikom ulaska u Austriji za vreme božićnih praznika, neprikladna i uvredljiva za građane migrantskog porekla.

Šalenberg je, s tim u vezi, ukazao da je putovanje u vreme pandemije opasnost.

“Mobilnost u doba pandemije je rizik, i to je činjenica. Činjenica je isto da je prošlog leta 75 odsto infekcija uvezene iz inostranstva povezano sa povratnicima sa odmora iz Hrvatske i država Zapadnog Balkana “, naglasio je on.

Šalenberg je rekao da bi pojačano putovanje tokom božićnih praznika, posebno u zemlje sa visokim brojem zaraženih, moglo imati fatalne posledice.

“Te činjenice ne menjaju ništa na tesnom prijateljstvu sa Zapadnim Balkanom. Austrija na čelu sa Kurcom je poseban prijatelj i podržavalac država tog regiona”, podvukao je on.

Šalenberg je kazao da je Kurc taj koji se na nivou EU zalagao da države Zapadnog Balkana dobiju na raspolaganje vakcine protiv korona virusa.

“Od Austrije uvedena pravila važe za sve države sveta I pođednako za sve građane u Austriji, nezavisno od državljanstva i porekla”, podvukao je on.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More