Austrijanci ne žele na masovno testiranje, predsednik poziva na “dobro promišljeni plan”

Foto: Tanjug/ AP Photo/Ronald Zak
9,257

Masovno testiranje stanovništva Austrije, koje je danas počelo u Beču, Tirolu i Forarlbergu, ne nailazi na veliku podršku građana.

Istraživanje javnog mnjenja pokazuje da samo 27 odsto Austrijanaca želi da učestvuje u masovnom testiranju.

Na drugoj strani, 35 odsto građana još je neodlučno da li će učestvovati u ovoj akciji austrijske vlade, koja ima za cilj da se prekine lanac zaraze korona virusom.

Svakako 38 odsto građana je jasno protiv masovnog testiranja i neće u njemu učestvovati, pokazuje istraživanje koje je objavio dnevnik “Esterajh”.

Van der Belen zahteva “dobro promišljeni plan”

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen pozvao je građane i vladu na odgovorno ponašanje u borbi protiv korona virusa.

U televizijskom obraćanju Van der Belen je ocenio da je nakon prvih koraka otvaranja posle čvrstog zaključavanja potrebno poštovanje korona pravila, preko vakcinacije do novog starta privrede, te da je potreban “strukturisan i dobro promišljen plan”.

Istovremeno je građanima preporučio učešće u masovnom testiranju.

“Sada je bitno da sprečimo ”jojo efekat””, rekao je on i apelovao na građane da se pridržavaju korona pravila – pranja ruku, distance, nošenja maski, dobrog luftiranja prostorija, testiranja.

“Idite na testiranje, jer time možemo svi odlučno ograničiti širenje virusa”, kazao je on.

Kako bi zajednički napor za suzbijanje virusa bio uspešan, mora se primeniti dobro promišljeni sistem trasiranja kontakata, naglasio je Van der Belen.

Isto to, kaže, važi i za vakcinisanje i dodaje da vreme do vakcinacije treba iskoristiti da se taj proces dobro pripremi.

Pozvao je na saradnju, navodeći da se “ne borimo jedni protiv drugih, već protiv pandemije, a to možemo najbolje zajedno”.

Takođe je poručio da želi uređen, sistematski plan šta će biti dalje sa privrednom i radnim mestima.

“U pitanju je naše blagostanje, egzistencija, naša budućnost “, kazao je on.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More