Srbi proslavljaju Svetog Nikolu u Austriji, više svečara nego prethodnih godina u Hramu Svetog Save u Beču

FOTO TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC
89

Veliki broj Srba u Austriji danas poslavalja svoju krsnu slavu Svetog Nikolu u uslovima pandemije korona virusa.

Srpska pravoslavna crkva, zbog aktuelnih epidemioloških mera, organizovala je blagosiljanje slavskih znamenja povodom proslave Svetog Nikole od petka posle podne, i na sam dan praznika od pet časova.

U bečki hram Svetog Save veliki broj vernika doneo je slavska znamenja na blagosiljanje.

Kako je Tanjugu rečeno u crkvi, ove godine u hram je slavska znamenja na blagosiljanje doneo veći broj nego što je bio prošle godine, što ukazuje na to da je veliki broj naših vernika ostao u Austriji zbog aktuelnih mera.

FOTO TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

Kako bi se izbegle gužve, poštovala neophodna distanca u hramu su blagosiljanja slavskih znamenja organizovana na dva mesta, uz ograničen broj vernika, koji su, kao i sveštenik, sve vreme nosili maske.

Sveštenici su izrazili nadu da će iduće godine slava proteći u normalnim uslovima, i pozvali vernike da ove godine slave pridržavajući se epidemioloških mera.

Povodom slave služene su I dve liturgije, kako bi veliki broj vernika, uz poštovanje svih mera, a posebno one koja se tiče ograničenog broja osoba u samom hramu, mogao prisustvovati.

Na ulazu u hram stajao je redar koji je pazio da svi vernici koji ulaze u crkvu imaju masku, ali i da propisani broj osoba ne prekorači dozvoljeni limit.

Od danas u hramovima u Beču, sve do Badnjeg dana, dostupni su osvećeni bađaci.

Zamoljeni su vernici da, radi manjih gužvi na Badnji dan, da već sada dolaze po svoje badnjake.

Sveštenik Filip, paroh u hramu Svetog Save u Beču

„Verujemo da nema potrebe više naglasiti da se nalazimo u vanrednoj situaciji i da je na nama da, strpljivo i sa ljubavlju, izvučemo najbolje od svega ovoga i da nakon ove pandemije postanemo još bolji ljudi“, poručeno je u poruci vernicima.

Austrija se, odlukom vlade, posle katoličkog Božića ponovo zaključava, te je za sada neizvesno da li će ta mera ponovo voditi ka tome da neće biti moguće prisustvo vernika bogosluženjima.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi se nadaju da će, ako nove mere znače bogosluženja bez vernika, vlasti dozvoliti barem na Božić pravoslavnim vernicima da prisustvuju prazničnim liturgijama.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More