U Sloveniju od danas samo uz PCR test iz EU, ne priznaju ni testove iz Srbije, evo šta to znači za one koji se vraćaju sa odmora u Evropu

AP Photo
662

U Sloveniju je od danas moguć ulazak bez odlaska u karantin samo sa negativnim PCR testom iz Evropske unije, odnosno šengenskog područja, i to ne starijeg od 24 sata, navodi se u odluci objavljenoj na sajtu slovenačke ambasade u Beogradu.

Novom odlukom više nije moguće ulaziti sa negativnim PCR testom koji je urađen u institucijama u Srbiji ili drugoj državi van EU, odnosno šengenskog područja, upozorava se, prenosi N1.

Kako se navodi, ulazak u Sloveniju iz države na crvenoj listi (i Srbija) bez upućivanja u karantin kod kuće ili bez prilaganja negativnog rezultata testa na prisustvo korona virusa dozvoljava se samo za sedam izuzetaka, i to:

1. Prekogranični dnevni radni migrant, koji je u radnom odnosu u jednoj od država članica Evropske unije ili drugoj državi šengenskog područja, za šta ima dokaz, odnosno potpisanom izjavom dokazuje razlog za prelazak granice kao dnevni radni migrant i vraća se u roku od 14 sati od prelaska granice.

2. Lice koje je upućeno na ili sa izvršenja zadataka u sektoru međunarodnog prevoza i to pri prelasku granice dokazuje “Potvrdom za radnike u sektoru međunarodnog prevoza”, potvrdom Komisije o izvođenju zelenih voznih pojaseva ili drugim odgovarajućim dokumentom iz kog se može videti da ga je uputio poslodavac.

3. Osoba koja vrši prevoz robe u Sloveniju ili iz Slovenije u privrednom saobraćaju, kao i za teretni saobraćaj u tranzitu i napušta Sloveniju u roku od osam sati po prelasku granice.

4. Osoba koja putuje u tranzitu kroz Sloveniju i napušta je najkasnije u roku od šest sati po ulasku.

5. Predstavniku stranog bezbednosnog organa (policije ili pravosuđa), koji izvršava zvanični zadatak i napušta Sloveniju čim je to po izvršenju zadatka moguće.

6. Osoba koja je dovezena u Sloveniju spasilačkim ili sanitetnim vozilom, kao i pratećoj zdravstenoj pratnji u tom vozilu.

7. Osoba sa diplomatskim pasošem.

Kako se navodi, više ne važe izuzeci zbog uključenosti u vaspitanje i obrazovanje, zbog hitnih poslovnih razloga, zbog planiranog hitnog zdravstvenog pregleda ili zahvata, za dvovlasnike ili zakupodavce zemljišta u pograničju ili na obe strane državne granice, zbog održavanja kontakata sa članovima uže porodice, radi pristupa prodavnicama i uslugama u susednoj državi.

Dakle, u ovim slučajevima je potrebno imati negativan test, inače će lice biti upućeno u karantin, naglašavaju u ambasadi Slovenije.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More