Prof. dr Moravčević predstavio knjigu o Aleksandru II

Autor iz SAD predstavio je delo u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu.

Dvor
517

Knjiga “Aleksandar II  Karađorđević- prilozi za biografiju” čiji je autor iz Sjedinjenih Američkih Država, prof. dr Nikola B. Moravčević, predstavljena je u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu. Na promociji su pored autora, koji je i član prinčevog Krunskog saveta, govorili princ Aleksandar II kao i Dragomir Acović predsedavajući prinčevih savetodavnih tela, navodi se u saopštenju iz Belog dvora.

Aleksandar II istakao je da ova knjiga ” budi i oživljava uspomene koje su i drage i bolne”, ali da se ” ipak ne bi odrekao nijedne”.

-Čovek s pravom veruje da sebe dobro poznaje i da je pouzdan svedok sopstvenog života. Ipak, suočiti se sa tim kako vas drugi vide i kako svedočeo onome što ste činili ili što ste propustili da učinite, nije ni malo lak izazov. Nikola Moravčević ima za sobom dugo iskustvo kao učesnik, posmatrač i svedok burnih vremena kroz koja smo prolazili, i još prolazimo. Kao autor brojnih knjiga, naučnih studija i čovek sa bogatom istorijom univerzitetskog profesora poseduje metodičnosti veštinu pripovedanja vrednu divljenja- rekao je princ Aleksandar II i zahvalio autoru.

Predstavljanju knjige prisustvovali su i drugi  prinčevi savetnici: akademik Matija Bećković,  bivši ministar kulture Predrag Markovići prof. Ljubodrag Grujić.

Nikola B. Moravčević (Zagreb, 1935), pisac je istorijskih romana i istoričarknjiževnosti. Po završetku Akademije za pozorišnu umetnost Beogradskog univerziteta (1955), otišao je u Ameriku, gde je magistrirao na pozorišnom odseku Umetničkoginstituta u Čikagu (1961) i doktorirao na odseku za svetsku književnost Univerziteta države Viskonsin u Medisonu (1964). Posle dve godine docenture na koledžu Stivens u državi Mizuri, prešao je na odsek svetske književnosti Univerziteta države Ilinois u Čikagu, gde je 1968. unapređenu vanrednog, a 1971. u redovnog profesora. Na istom univerzitetu bio je osnivači šef odseka slavistike (1968-1981), a potom prorektor Univerziteta i direktor Uprave za univerzitetski razvoj (1981-1988).

Moravčevićev naučni rad obuhvata više od 200 književnih eseja i kritičkihprikaza iz oblasti ruske i srpske književnosti štampanih u desetak zbirki eseja u nekoliko vodećihenciklopedija i u velikom broju poznatih književnih časopisa u SAD i Kanadi. Dobitnik je Nagrade “Rastko Petrović“ za životno delo (Beograd, 2011) i Nagrade „Janko Veselinović“ za Grofa Savu Vladislavićaza najbolji istorijski roman na srpskom jeziku (Beograd, 2016). Član je nekoliko američkihi internacionalnih profesionalnih udruženja i počasnidoktor Vroclavskog univerziteta u Poljskoj. Bio je osnivači petnaest godina (1980-1994) glavni urednik jedinog naučnogčasopisa u Americi posvećenogsrpskoj kulturi, Serbian Studies.

R. LONČAR

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More