“Ovde, u Njujorku, u svojoj hotelskoj sobi preminuo je jedan čovek”! “Zapišite – Nikola Tesla je bio srećan čovek”

Foto: Instagram/printscreen
56

Jedan od najvećih svetskih naučnika, najpoznatiji je po doprinosu u projektovanju modernog sistema napajanja naizmeničnom strujom, preminuo je na današnji dan u svojoj 87. godini života.

Nikola Tesla, bio je jedini Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere, jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa ili jačinu magnetnog polja — tesla.

Zaslužan je za 700 patenata od kojih je više od 300 zaštićeno u 27 zemalja na pet kontinenata.

Iako je važio za veoma skromnog i povučenog čoveka, Nikola Tesla je ipak na samrti imao jednu želju, koja mu je i ostvarena, a postoji i snimak njegove sahrane.

– Ovde, u Njujorku, prošle srede je u svojoj hotelskoj sobi preminuo jedan čovek. Zvao se Nikola Tesla. Umro je siromašan, ali je bio jedan od najuspešnijih ljudi koji su ikad živeli. Njegova dostignuća su ogromna, a kako vreme prolazi postajaće sve veća….

U to vreme, radio “Njujork” je prenosio komemoraciju, a jedan od spikera, La Gvardija istakao je, da Tesla nije bio bogat, jer to nikada nije želeo:

“Želeo je uspeh, koji je namenio drugima. Voleo je ljude, bio je naučnik – genije, pesnik nauke. Novac ga nije zanimao i sve što je učinio, učinio je u skladu sa svojim prirodnim darom, koji mu je u njegovoj rodnoj zemlji podarila majka.”

Od 1994. godine, u Njujorku se ugao 40. ulice i 6. avenije, gde je bila njegova laboratorija, zove Ugao Nikole Tesle.

Večan pomen velikom Tesli, setimo se njegovih reči: “Ponosan sam što sam potekao iz zemljoradničkog viteškog naroda, koji je y neprestanoj ljutoj borbi za svoje ideale i evropsku kulturu zadužio Evropu i svuda zaslužio čast i poštovanje čitavog sveta, naročito velike Amerike. Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina.”

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Telegraf.rs (@telegraf.rs)

Prijatelji su mu bili i pisac Mark Tven i francuska glumica Sara Bernar. O njemu je snimljeno više filmova, a u “Prestižu” Teslin lik tumaci Dejvid Bouvi.

Karijeru je počeo u Mariboru kao pomoćni inženjer 1878. godine, ali je te godine, zbog očeve smrti, da bi ispunio njegovu želju, upisao fakultet. Nakon studija u Pragu počinje da radi u Budimpešti u Centralnom telefonskom uredu, a potom u Parizu u Edisonovom kontinentalnom društvu.

Dve godine kasnije stigao je do samog Tomasa Edisona, koji je tada bio najznačajnija ličnost na polju tehnike u Americi. Prvi patent podneo je u SAD, 1884. godine, posle odlaska iz Edisonove kompanije i osnivanja “Tesla Electric Light & Manufacturing”.


Stvorio je i veliki broj pronalazaka koje nikada nije pokušao da zaštiti, kao što je primena visokofrekventnih struja za medicinske svrhe.

Nema dana da neko ne dođe i ne zatraži da vidi njegovu sobu

Nezvanični arhivar hotela “Njujorker” Džozef Kini, koji je poslednjih decenija vodio posetioce kroz “Teslin hotel” od 1933. do 1943. godine, govorio je da skoro da nema dana da neko ne dođe i zatraži da vidi sobu 3327 i 3328 na 33 spratu, gde je živeo Tesla…

Jedna je bila spavaća, a druga radna. Hotelski život je izabrao da ne bi brinuo o sređivanju kuće, pranju odeće, spremanju obroka, a zahvaljujući tome dragoceno vreme mogao je da posveti ostvarenju svojih naučnih ciljeva.

“Njujorker” je izabrao zato što je bio blizu njegove laboratorije, ali i zato što je to bio hotel sa najsavremenijim tehnološkim rešenjima toga doba, o čemu je 1930. godine pisano na četiri strane magazina “Popularna nauka”, govorio je Kini.

Urna sa Teslinim pepelom iz Njujorka je preneta u Beograd 1951. i nalazi se u njegovom muzeju u Krunskoj ulici.


Njegovi citati i danas se ponavljaju, ovo su samo neki od mnogobrojnih:

  • „Čovek je rođen da radi, da trpi i da se bori , ko tako ne čini , mora propasti.“
  • „Dar mentalne energije dolazi od Boga, vrhunskog bića i ako mi koncentrišemo naše misli o toj istini postajemo skladni sa ovom velikom moći.Moja majka me naučila da treba svu istinu tražiti u Bibliji.“
  • „Pre nego što sam napravim skicu na papiru, cela ideja je razrađena mentalno. U mojem umu menjam konstrukciju, radim poboljšanja, pa čak i pokrećem uređaj.“
  • „Ostavimo budućnosti da kaže istinu, i izračuna svakoga prema njegovom radu i dostignućima. Sadašnjost je njihova, budućnost, za koju sam ozbinjno radio, je moja.“
  • „Naumio sam da sav svoj život posvetim radu i s’ tog razloga odrekao sam se ljubavi i društva dobre žene; a i više od toga.“
  • „Gospodo, ja nemam nikakvih garancija osim svojih otkrića. Ja nisam osiguravajuća kuća. Morate mi verovati na reč i prepustiti se instinktu, intuiciji, mašti.“
  • „Usmerite sve vitalne i duhovne energije na delo. Otuda i očišćenje od mnogih stvari i potreba koje ima čovek. Ja time ništa nisam izgubio, već samo dobio. Toliko sam dobio da sam se radovao svakom svom danu i noći. Zapišite – Nikola Tesla je bio srećan čovek.“

 

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More