Srbija poslala pomoć Petrinji, donacije dočekao mitropolit Porfirije (FOTO)

Foto: Facebook/printscreen
40

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije dočekao je sinoć pomoć Grada Beograda koja je upućena Petrinji, a za Tanjug kaže da je potrebno ljudima koji su u zemljotresu izgubili krov nad glavom, obezbediti da se smeste i da prespavaju.

Navodi da je potrebno još montažnih kuća, jer je veliki broj ljudi u zemljotresu ostao bez domova.

“Ima dosta starijih. Noći provode u automobilima i to ne samo oni kojima su domovi srušeni, nego i oni gde bi se možda i moglo prespavati, ali zbog straha od stalnih ponavljanja zemljotresa ne usuđu se da provedu noć u domovima”, rekao je Porfirije.

Pomoć Grada Beograda se sastoji od 22 montažne kuće namenjene porodicama koje su nakon razornog zemljotresa ostale bez svojih domova i bez smeštaja u Glini i Petrinji, a mitropolit Porfirije je izrazio zahvalnost crkve Gradu Beogradu i drugim institucijama i pojedincima na pomoći.


Kaže da je do sada ukupno dovezeno oko 40 kontejnera, da je ostalo još oko 20, a da u međuvremu stižu i druge donacije, kao što je donacija Pokrajine Vojvodine, ali i privatne donacije.

“Sad pokušavamo da ono što je najurgentnije obezbedimo i doprinesemo opštoj akciji države Hrvatske u rešavanju najosnovnijih potreba”, rekao je mitropolit Porfirije.

Očekuje da će crkva isporučiti ukupno oko 100 kontejnera.

Naveo je da će pored kontejnera, biti potrebno još pomoći za narod u zemljotresom pogođenom području.

“Biće potrebno, kada se budu gradili domovi, da i tu kao cvrkva i druge srpske institucije priteknu u pomoć koliko je moguće. Očekujemo da će najveći teret zapravo podneti država”, rekao je Porfirije.

On je rekao da je važno da predstavnici crkve posete ljude u mestima pogođenim zemljotresom kako bi ih ohrabrili i kako bi im pokazali brigu i to da neće biti prepušteni sami sebi.


“Kao što pandemija, tako i zemljotres kao elementarna prirodna nepogoda ne zna ko je ko, ne bira i ne deli ljude po načinu na koji se mole bogu, kojoj crkvi pripadaju i kom narodu, sve se jedinstveno tretira. Tako se i mi u ovom trenutku trudimo da budemo otvoreni za sve kojima je pomoć potrebna”, poručio je mitroplit Porfirije.

Dodao je da će im u ovom trenutku biti ipak veća briga pravoslavni vernici i pravoslavni Srbi, ali i da nikoga neće preskočiti u pružanju pomoći.

Opisujući situaciju u Petrinji i mestima pogođenim zemljotresom, mitropolit Porfirije kaže da sve deluje vrlo dramatično, kao biblijska kataklizma.


“Dođete u ta sela i sve oko vas je porušeno. Ljudima su porušeni domovi, štale, ostali su neki bez ičega. Svi spavaju po automobilima ili u nečem improvizovanom”, naveo je mitropolit.

Kaže i da je mnogo hramova koji su do temelja porušeni u zemljotresu.

“Smatramo da u ovom trenutku treba da pomognemo ljudima, a kada se život vrati u normalne tokove gradićemo hramove”, kaže mitroplit Porfirije.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More