Austrija ima dobre vesti o novoobolelima, ali i produžen karantin za povratnike

Foto: Tanjug/ AP Photo/Ronald Zak
207

U Austriji je, drugi dan zaredom broj novoobolelih od korona virusa ispod 2. 000.

U poslednja 24 sata u Austriji registrovano je 1.536 nova slučaja zaraze korona virusom.

Najveći broj novoobolelih beleži pokrajina Donja Austrija sa 351, a zatim sledi Beč sa 302, te Salcbug sa 199, Štajerska sa 194, Gornja Austrija sa 179, Koruška sa 113, Tirol sa 81, Forarlberg sa 76 i Burgenland sa 41.

Trenutno je u Austriji 16.694 aktivno obolelih od kojih je 2.297 hospitalizovano, za 51 više nego juče.

Na intenzivnoj nezi je sedam pacijenata više, to jest ukupno 379.

Smrtnost od korone u Austriji zabrinjava, više od 35 odsto iznad petogodišnjeg proseka

Broj umrlih porastao je za 24, a ukupno, od početka pandemije u Austriji je umrlo 6.747 osoba zaraženih korona virusom.

Od početka pandemije u Austriji je pozitivno na korona virus testirano 378.971 osoba, a izlečeno 355.530.

Karantin za povratke sa puta ostaće duže

Strogi režim za ulazak u Austriju, prema kojem svi koji dolaze iz rizičnih regiona i zemalja moraju u desetodnevni karantin, ostaće duže na snazi nego što je najavljeno.

Austrijska vlada, kada je uvela te mere 19. decembra, najavila je najpre da će biti na snazi samo do 10. januara, kako bi se obuhvatio i pravoslavni Božić, sa ciljem da se obeshrabri što više, pre svega Srba, da putuju u domovinu za praznike.

Međutim, nakon što je mera zaključavanja produžena, prvo do 18. januara, najavljeno je da će i režim ulaska u zemlju do tada važiti.

Zaključavanje je sada produženo do 24. januara, a najavljuje se sada i da će režim ulaska u zemlju biti dodatno produžen.

Novom uredbom od svakog ko bude želeo da uđe u Austriju moraće da se registruje, kako bi se olakšalo trasiranje kontakata.

Time će strožiji režim ostati na snazi mnogo duže nego što je bilo planirano, imajući u vidu da je epidemiološka situacija u susedstvu Austrije pogoršana, pa je prema Slovačkoj i Češkoj uvedena stroga kontrola na granici.

Tako će I dalje svi koji budu ulazili u Austriju morati u desetodnevni karantin, uz mogućnosti prekida, ali tek nakon pet dana izolacije I uz negativan test.

Od karantina izuzete su samo osobe koje prekogranično rade, poslovni putnici, pripadnici humanitarnih organizacija, kao I osobe koje su dobile poziv od suda, koji moraju na sahranu u Austriju, koji će, pre ulaska, morati sa sobom da imaju negativan test.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More