Evropska komisija se oglasila povodom zatvaranja granica unutar EU i ovo preporučila

Foto: Tanjug/ AP Photo/Efrem Lukatsky
326

Evropska komisija pozvala je danas zemlje članice da pojačaju koordinaciju i informisanje građana kad je reč o merama koje se uvode u cilju zaustavljanja širenja Kovid19, ali i podsetila na svoje preporuke o nezatvaranju unutrašnjih granica EU.

“Preporučeno je da se limitiraju sva neesencijalna putavanja, koliko god je to moguće, ali i da se održi, koliko je moguće, esencijalni porotok radnika i robe”, kaže portaparol EK Kristija Vigand.

Povodim odluke Danske da ograniči ulazak građana EU u zemlju, kako bi zaustavila novo širenje korona virusa, u Briselu kažu da ne žele da komentarišu individualne odluke zemlja članica kada je reč o merama za zaštitu zdravlja, ali naglašavaju da prate situaciju i pozivaju na pojačanu koordinaciju na nivou EU.

“Fizička distanca i samodisciplina nastavljaju da budu neophodne sve dok vakcinacija ne uzme maha. Evropski centra za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje građanima da smanje aktivnosti kao što su putovanja i socijalni kontakti”, kaže Vigand.

On dodaje da, istovremno, građani od zemlja članica EU očekuju više kooordinacije i prvovremneih informacija kada je reč o merama koje se odnose na slobodu kretanja.

Putovanje unutar granica EU trenutno je dozvoljeno, ali se mere obaveznog testiranja i karantina po ulasku u zemlju razlikuju od države do države.

Pored Danske, koje je u petak najivila mere zatvaranja granica, i belgijski medicinski stručnjaci tokom vikenda pozvali su na hitno zatvaranje granica kao bi se izbegao novi talas Kovid19.

U Belgiji se trenutno vrše sistemastki pregledi putnika kod organizvanih formi transporta, kao što su aerodrom i železničke stanice, dok su na drumovima prisutne tek sporadnične kontrole.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More