Preti li svetu ledeni talas poput onog iz 2014? Hladan vazduh je već prodro u zapadnu Evropu i Kinu

Foto: Tanjug/ Matthias Bein/dpa via AP
181

Talas ledenog vremena sa Arktika, sličan onome koji se dogodio 2014. godine, preti severnoj Americi, Evropi i Aziji od kraja januara.

Sličan vremenski obrazac, poznat kao polarni vrtlog, dogodio se toko zime 2014. godine kada je temperatura u Čikagu pala do minus 27 stepeni Celzijusa, a nije neobično da hladan vazduh sa Arktika prodre još južnije, navodi se u izveštaju Blumberga.

Za sada, tokom ove zime, hladnoća se uglavnom ne pomera dalje od Severnog pola.

Tod Kroford, vodeći meteorolog IBM, ukazuje da posle skoro dvogodišnjeg zatišja, severnoj hemisferi možda ponovo preti prodor ledenog vazduha sa Arktika.

Ipak, meteorolozi ne očekuju brutalnu hladnoću kao onu u zimu 2014. godine, ali prognoziraju hladnije zimske dane.

Hladan vazduh je već prodro u zapadnu Evropu i Kinu.

U Parizu je temperatura niža za 3,5 stepena od prosečne za ovaj period godine, u Madridu je čak 6,9 stepeni Celzijusa hladnije nego uobičajeno, a u Pekingu je temperatura pala na rekordno nizak nivo, pa je u četvrtak bilo minus devet stepeni, navodi Tajler Rojs, meteorolog aplikacije Akuveter.

Tehnički, u pitanju su polarni vrtlozi koji kruže Arktikom i drže hladnoću zarobljenom daleko na severu, ali uz porast temperature, poznat kao iznenadno stratosfersko zagrejavanje, hladan vazduh može da probije polarni „obruč“ i zaputi se ka jugu.
„To donosi hladno vreme svuda na severnoj hemisferi, mada, po svemu sudeći, ove godine ledeni talas će se najverovatnije zadržati samo u SAD“, ukazuje Rajan Trušelu, predsednik kompanije Veter tajger LCC.

Brojni meteorolozi predočavaju da nema garancija da će se prognoze o ovako hladnom vremenu zaista i ostvariti.

„Mnogo puta u prošlosti se dogodilo da prognoze hladnog vremena budu tek lažna uzbuna“, podsetio je Džim Rouler, vodeći meteorolog u Enerdži veter.

 

 

Izvor Dnevni avaz
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More