Ostvario obećano! Srbin profesor u Pitsburgu, koji je pobedio Marvel, realizovao besplatne udžebnike za decu u Srbiji

Aleksandar Kavčić, profesor sa Carnegie-Mellon-University
40

Profesor na Karnegi Melon Univerzitetu u Pitsburgu Aleksandar Kavčić realizovao je, u okviru fondacije “Alek Kavčić”, projekat besplatnih udžbenika za obrazovanje u Srbiji, a koji se nalaze u elektronskoj formi na internetu, i naravano, mogu da se štampaju za lične potrebe. Kavčić je na svom Tviter nalogu napisao da su besplatni udžbenici postali srpska stvarnost.

Naime, profesor je podelio link ka sajtu besplatnabiblioteka.com, a gde se može videti da će osnovcima na raspolaganju biti online udžbenici za sve nivoe razreda, od prvog do osmog.

Trenutno su dostupni udžbenici za III i VII razred.

Kako je i sam Kavčić rekao, osnovno obrazovanje je obavezno, pa i udžbenici treba da budu besplatni.

Podsetimo, Profesor Kavčić je za portal Nova.rs pričao o svom planu da obezbedi besplatne udžbenike za osnovce u Srbiji i da je njegova želja da popravi stanje u obrazovnom sistemu Srbije.

Profesor Kavčić, nekadašnji đak Matematičke gimnazije, doktorirao je na Karnegi Melon univerzitetu i predavao na Harvardu. Njegov patent – čitač magnetskih memorija, nezakonito je koristila globalna kompanija “Marvel”. Posle višegodišnjeg tuženja, Karnegi Melon i prof. Kavčić su dobili spor i odštetu od 750 miliona dolara. Profesor Kavčić je nekoliko puta rekao da će, deo novca koji je od parnice bude pripao njemu, uložiti u budućnost srpske dece.


“Da bi se to sprovelo u delo, potrebno je ostvariti vrlo konkretne ciljeve, a jedan od njih je da se naprave udžbenici koji bi bili potpuno besplatni za sve osnovce u Srbiji. Tada će na prosvetnim radnicima biti da te udžbenike zaista i izaberu za potrebe svoje nastave. Time će oni jasno pokazati od kakvog su moralnog tkiva satkani. Ako učitelji i nastavnici izaberu besplatne udžbenike i time pomognu budžete roditelja dece u svojim odeljenjima, to će biti prvi korak da sebi povrate neophodan ugled u društvu”.

Projekat besplatnih udžbenika podrazumeva da su đacima dostupni na internetu u svakom trenutku.

Može da se uči sa pdf formata, da se skine udđbenik, odštampa.

Sagovornik Nova.rs je istakao da je projekat zahtevao danonoćni rad, te da je bilo izuzetno važno da se uhvati ovaj period od januara do aprila kada se zapravo i odlučuje “sudbina” udžbenika za školsku godinu koja kreće u septembru.

“Fondacija je osnovana početkom 2020 godine, ali smo zbog globalne pandemije praktično radili u drugoj polovini godine. I ovo je bilo šest meseci intenzivnih pregovora, danonoćnog rada, više i ne brojim koliko sam puta preleteo okean i dolazio u Srbiju na dogovore sa izdavačima, autorima, lektorima, ilustratorima… Kao da sam vodio izdavačko preduzeće, s tom razlikom što kod nas nema nikakvog profita. Dakle, prve udžbenike smo objavili posle šest meseci, jer nam je bilo izuzetno važno da uhvatimo ovaj period od januara do aprila kada se zapravo i odlučuje ‘sudbina’ udžbenika za školsku godinu koja kreće u septembru. Udžbenici se sada biraju, u septembru je već sve gotovo. Želeli smo da već ove godine roditelji i nastavnici imaju mogućnost izbora”.

Na pitanje da li smatra da je ovakav projekat u Srbiji mogao da se realizuje ranije, i da besplatne udžbenike za đake obezbedi država, Kavačić kaže:

“Do sada se verovatno svašta moglo, ova vlada, vlada pre ove… Pre 15 ili 20 godina. Ali to je sve prošlo. Mislim da je najvažnije što smo pokazali da su besplatni udžbenici mogući, da je to sada realnost. Znate, meni su govorili svojevremeno da je ‘nemoguće’ izumeti metodu za optimalno čitanje zapisa sa magnetnog diska, pa sam je ipak izumeo. Govorili su mi i da je ‘nemoguće’ pobediti prebogatu multinacionalnu kompaniju na sudu, pa sam pobedio. I nedavno su mi neki govorili da je ‘nemoguće’ staviti besplatne udžbenike na internet, pa, evo, vidite da je moguće. I to je sada najvažnije. Ali, ovo je početak, ima još puno posla. Sada je najvažnije da nastavnici i direktori škola ove udžbenike i prihvate. I važno je i da svi znaju, nema razlike u kvalitetu ovih i bilo kojih drugih udžbenika. Razlika je samo u ceni. Ukoliko neki udžbenik dobije odobrenje Ministastva prosvete, to mu je pečat kvaliteta. Ne postoji drugo merilo kvaliteta, jer da postoji, Ministarstvo bi ga uvelo. Svi udžbenici Fondacije ‘Alek Kavčić’ na sajtu besplatnabiblioteka.com imaju odobrenje Ministarstva”, priča profesor Kavačić i dodaje:

“Svaki udžbenik bilo kog izdavača mora pratiti plan i program propisan od strane Ministarstva. Otvorite bilo koji bukvar bilo kog izdavača, i videćete da se slovo ‘A’ jednako piše u svakom od njih. Otvorite bilo koji udžbenik matematike za VII razred, i videćete da je Pitagorina teorema istovetna u svakom od njih. Postoji samo razlika u kvalitetu nastave, a to nije nadležnost izdavača, već učitelja ili nastavnika u učionici. Dobar predavač će jednako dobro predavati prateći bilo koji odobren udžbenik, pa čak i da je odštampan u crno-beloj tehnici. Verujte da je tako. I ja sam predavač, doduše na fakultetu, ali znam šta govorim”.

Da bi se štampani udžbenici našli u rukama đaka dovoljno ih je preuzeti sa sajta na svoj kompjuter ili USB memoriju. Zavodovi udžbenici mogu se koristiti isključivo za ličnu upotrebu, dok udžbenike fondacije svako ima pravo da štampa, umnožava i distribuira.

“Pustili smo duha iz boce, besplatni udžbenici su postali stvarnost. Na sajtu će biti objavljeni svi udžbenici, za celu osnovnu školu. Želeo bih da svi budemo solidarni, da se i nastavnici i roditelji zajednički izbore za kvalitetniji obrazovni sistem u Srbiji. Da nastavnici i direktori škola koriste ove besplatne udžbenike, jer nema više nikakvog razloga da ih roditelji plaćaju. Želeo bih i da roditelji takve nastavnike i direktore energično podrže u njihovoj borbi za bolje uslove rada, red u učionicama, pa i veće plate”, smatra profesor Aleksandra Kavčić.

Izvor Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More