Predstavnički dom usvojio rezoluciju o razrešenju Trampa

Foto: Tanjug/ AP Photo/J. Scott Applewhite
21

Predstavnički dom američkog Kongresa prihvatio je rezoluciju kojom se od potpredsednika SAD Majka Pensa traži da primeni 25, amandman na američki ustav i preuzme predsednička ovlašćenja od predsednika Donalda Trampa.

Za rezoluciju koju su predložili demokratski kongresmeni glasala su 223 kongresmena, dok je protiv bilo njih 205.

Od Pensa se zahteva da primeni 25. amandman koji mu daje predsednička ovlašćenja ukoliko je predsednik nesposoban da obavlja dužnost, čime bi Donald Tramp bio uklonjen sa funkcije nedelju dana pre inauguracije Džoa Bajdena.

Pensu je ostavljen rok od 24 sata da se izjasni o tome.

Potpredsednik SAD ranije je izjavio kako ne želi da primeni 25. amandman, jer bi to bio, kako je rekao, „strašan presedan“.

Demokrate su najavile da će u Kongresu razmatrati opoziv Trampa ukoliko Pens ne primeni 25. amandman.

Ukoliko bi Donald Tramp bio opozvan u Predstavničkom domu postao jedini američki predsednik kome se to dogodilo dva puta tokom mandata.

Nakon toga u Senatu bi trebalo da bude održan pretres i doneta odluka da li će Tramp biti razrešen dužnosti, uprkos tome što bi zasedanje verovatno trajalo duže od devet dana, vremenskog perioda koji je ostao do isteka njegovog mandata.

Međutim, odluka Senata sprečila bi Trampa da se ponovo bavi poslom u javnoj sferi – čime bi se okončale njegove moguće ambicije da bude edsednički kandidat na izborima 2024, navodi Glas Amerike.

Tramp je juče okrivio demokrate u Kongresu za “ogromni bes” koji postoji u zemlji.

Izvor Tanjug

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More