Gujon za najveći katolički mediji u SAD: Tihi progon hrišćana na Kosovu

Dalj, 6. januara 2021.- V. d. direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i narodni poslanik Sonja Lakic, borave danas i sutra u sluzbenoj poseti Osjecko-baranjskoj zupaniji u Hrvatskoj. Kako je saopsteno, jutros su Gujon i Lakic stigli u Dalj, naselje sa vecinskim srpskim stanovistvom, gde su obisli Sabornu crkvu Svetog Dimitrija i razgovarali sa Njegovim Preosvestenstvom Episkopom Heruvimom o stanju srpskog naroda i srpske crkve u Hrvatskoj.Nakon toga posetili su sestoclanu srpsku porodicu Milanovic i baku Milicu Osic u selu Trpinje kako bi zajedno proveli Badnji dan.FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE, fotografija niske rezolucije/ nr
62

Arno Gujon, humanitarac i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu ukazao je u intervjuu za ””Nešenel katolik redžister””, jedan od najvećih katoličkih medija u SAD, na značaj opstanka srpske zajednice na Kosovu i Metohiji i upozorio da bi njihov nestanak bio strašan signal za celo hrišćanstvo.

“Situacija u kojoj su hrišćani na Kosovu danas je izuzetno teška. Srbi, koji su bili prvobitno stanovništvo Kosova, prolaze sporo etničko čišćenje koje je ubrzano posle rata 1999. godine. Danas ih je tek nešto više od 100.000””, rekao je Gujon u tekstu pod naslovom ”Tihi progon hrišćana na Kosovu”.

Srbi na Kosovu, kako je dodao, žive u enklavama koje su zatvori na otvorenom i iz kojih ne mogu da izađu, a da ne rizikuju čarke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Arno Gujon (@arno.gujon)


””Redovno ih napadaju, tuku, teraju da odu. Žive u velikom siromaštvu, trpe sistematsku diskriminaciju, škole su im napuštene. Osuđeni su na oblik autarkije. Cilj mnogih radikalnih islamista je da iskorene srpsko i hrišćansko prisustvo na Kosovu; dakle, važno je obezbediti njihovu autonomiju i sigurnost””, upozorio je francuski humanitarac.

Na pitanje da li je neprijateljstvo protiv Srba još uvek u osnovi religiozno, posle antihrišćanskog pogroma 2004, Gujon kaže da su na Kosovu etnička i verska pitanja pomešana.

“Postoji opšta mržnja prema Slovenima koja pogađa Srbe, ali i Gorance koji su muslimani”, rekao je Gujon.

Osim toga, dodao je, bilo je antihrišćanskih pogroma i ciljanog uništenja 150 crkava ili manastira u poslednjih 20 godina.

“Naročito podržavamo manastir Visoki Dečani koji je redovno na mesti islamističkih terorista, ali i albanskih medija na Kosovu i političara. Napadnut je raketnim lanserom i oskrnavljen natpisom ”Kalifat stiže””, rekao je Gujon.


Podsetio je da su NATO snage zaustavile 2016. godine četvoricu džihadista naoružanih kalašnjikovima ispred manastirske kapije.

“Još uvek se nadamo da će jednog dana doći do mirne kohabitacije zato što je većina Albanaca umerena. Ali ekstremisti su veoma moćni a međunarodna osuda njihovog zlostavljanja veoma retka”, rekao je Gujon.

Na pitanje šta znači prisustvo hrišćana u regionu i koje bi bile posledice njihovog nestajanja Gujon kaže da bi “prvi put od širenja hrišćanstva na našem kontinentu, hrišćani nestali iz jedne evropske zemlje””.

“To je bez presedana – strašan znak za evropsku civilizaciju koji ne sme da se desi”, rekao je Gujon.

“Kulturološki, uništavanje srpskog i hrišćanskog nasleđa na Kosovu koje spada u Uneskovu kulturnu baštinu, bio bi neprocenjiv gubitak za čovečanstvo zato što je ono univerzalno kao što su Bude iz Bamijana ili ostaci u Palmiri”, zaključio je on.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More