Struka u Austriji protiv „otključavanja“: Broj novozaraženih prevelik za opuštanje

Foto: Tanjug/ AP Photo/Ronald Zak
436

Vlada Austrije ovog vikenda treba da donese odluku o daljem delovanju u borbi protiv korona virusa, to jest da li će produžiti ili popustiti zaključavanje, a eksperti poručuju da je broj novozaraženih i dalje previsok za „otključavanje“.

Vicerektor Medicinskog univerziteta u Beču Osvald Vahner i epidemiolog Andreas Bergtaler naglasili su, na konferenciji za štmpu, posle razgovora sa članovima vlade, da je prosečnih 2.000 nova slučaja dnevno previše za popuštanje mera.

“Moramo sprečiti englesku ili irsku situaciju”, poručuju oni, posebno ukazujući na posledice novog soja koji je stigao u Austriju.

Madicinska struka preporučuje, između ostalog, da se zaključavanje, koje je predviđeno da traje do 24. januara, produži na dve do tri nedelje, kao i uvođenje obaveze nošenja FFP2 maski u svim zatvorenim prostorima, te i rad od kuće.

Takođe struka smatra da treba pravilo distance izmeniti sa jednog na dva metra.

“Austrija sa zakašnjenjem od par nedelja može da prati šta se dešava kada se širi novi soj. To se vidi u Engleskoj i Irskoj”, ukazuju eksperti dodajući da je u Slovačkoj mutirani virus već uzrok 50 odsto novih zaražavanja.

Eksperti smatraju i da Austrija treba da deluje u skladu sa evropskim zemljama, kako bi se sprečio “ping pong efekat”.

Takođe i guverneri svih austrijskih pokrajina su podržali produženje mere zaključavanja.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More