Armin Lašet novi šef CDU, posle 16 godina vladavine Merkelove

Foto: Tanjug/ Michael Kappeler/dpa via AP
109

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel dobila je danas novog šefa -Armina Lašeta.

U trci za šef CDU-a bili su Lašet, aktuelni premijer pokrajine Severne Rajne – Vestfalije, nekadšnji ministar zaštite životne sredine Norbert Retgen i raniji šef poslaničkog kluba CDU-a u Bundestagu Friridh Merc.

Lašet i Merc ušli su u drugi krug glasanja, na digitalnoj skupštini stranke koja je održana danas, a na kojoj je 1.001 delegat imao pravo glasa.

U drugom krugu glasalo je 991 delegat, dok je četiri bilo uzdržano.

Lašet je osvojio 521 glas, a Merc 466.

Pobedom Lašeta osigurano je da će politika Angele Merkel biti nastavljena, jer je Merc, jedan od žestokih protivnika Merkelove u stranci, najavljivao promene kursa.

Posle 16 godina “vladavine” Merkelove, “cipele” u koje će morati da uđe novi šef stranke veoma su velike.

Pandemija korona virusa naterala je CDU da održi izbornu skupštinu u digitalnom obliku.

Skupština CDU trebalo je da se održi u decembru, ali je zbog epidemiološke situacije pomerana.

Formalno će konačan ishod izbora na skupštini CDU biće proglašen do idućeg petka, pošto sada delegati moraju svoje glasove poslati i putem pošte.

Novi šef CDU Lašet rekao je da će učiniti sve da stranka kroz predstojeće izbore prođe dobro, a posebno na parlamentarnim izborima bude u mogućnosti da ponovo postavi kancelara.

Retgen je, nakon izbora, obećao podršku i jedinstvo stranke u narednom periodu.

Analitičari navode da je Lašet otelotvorenje kontinuiteta politike Angele Merkel i neko ko ima veliko iskustvo u radu na terenu sa stranačkom strukturom i birokratskim aparatom. Takođe, navode poznavaoci prilika, ima kapacitet da pomiri sve struje u partiji i pregovarački dar da konstruiše efikasnu i funkcionalnu vladajuću koaliciju u Bundestagu.

Katolik iz Rajne, uvek je bio pouzdan partner Angele Merkel i neko na koga je ona mogla da se osloni.

Lašet je naveo da se zalaže za “razuman pristup i izbegavanje ekstrema”. Nedostatak popularnosti na nacionalnom nivou “bajpasovao” je saradnjom sa ministrom zdravlja Jensom Spanom, zvezdom u usponu nemačlke politike.

Njih dvojica su krajem februara 2019. formirala alijansu sa ciljem “modernizacije Nemačke” i šireg pozicioniranja CDU kao mejnstrim narodne partije.

Nova ekonomska dinamika, bezbednost i ibrazovanje za sve – to su planovi Lašeta i Spana, kao i “nulta tolerancija” kriminala i ekstremizma.
Na spoljnopolitičkom planu, Lašet je naglasio jasan fokus na Evropsku uniju. Plan mu je unaprđenje saradnje sa SAD oko klimatskih promena i trgovione.

Promena predsednika SAD koristiće Lašetu koji je dolazak Džoa Bajdena na čelo Amerike nazvao “pobedom demokratije”. Rado je viđen gost Pariza i protekle dve godine radio je na unapređenju kulturnih veza Francuske i Nemačke.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More