Armin Lašet, Angelin čovek od poverenja, čestitke stigle iz Srbije (FOTO)

Foto: Tanjug/ AP Photo/Markus Schreiber
78

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Arminu Lašetu na izboru za predsednika najjače partije u Nemačkoj.

Predsednik je čestitku Lašetu uputio na Tviteru i to na nemačkom jeziku.

,,Od srca Vam čestitam i želim sve najbolje! Nastavljamo da se oslanjamo na čvrsto partnerstvo s Nemačkom i CDU-om. Srdačan pozdrav!”, napisao je predsednik u čestitci.


Armin Lašet izabran je za novog predsednika CDU, a na tom mestu zameniće dosadašnju predsednicu Angelu Merkel. Sa izborom Lašeta nastavljaju se dobri odnosi Srbije i Nemačke.

Ko je Armin Lašet?

Pedesetdevetogodišnji Armin Lašet novi je predsedavajući nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

U trci za šef CDU-a bili su Lašet, aktuelni premijer pokrajine Severne Rajne – Vestfalije, nekadšnji ministar zaštite životne sredine Norbert Retgen i raniji šef poslaničkog kluba CDU-a u Bundestagu Friridh Merc.

U drugom krugu glasalo je 991 delegat, dok je četiri bilo uzdržano. Lašet je osvojio 521 glas, a Merc 466.

Pobedom Lašeta osigurano je da će politika Angele Merkel biti nastavljena, jer je Merc, jedan od žestokih protivnika Merkelove u stranci, najavljivao promene kursa. Posle 16 godina “vladavine” Merkelove, “cipele” u koje će morati da uđe novi šef stranke veoma su velike.

U svom pobedničkom govoru Lašet se zarekao na sve kako bi stranka dobro napredovala na predstojećim regionalnim izborima i zadržala položaj kancelara.

„Na dalje, važniji izbori su još uvek pred nama“, rekao je on.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Markus Schreiber

Takođe se zahvalio i pohvalio ostalim kandidatima na “poštenom” takmičenju.

U svom govoru pred subotnje glasanje Lašet je ponovo naglasio važnost jedinstva. CDU-u nije potreban izvršni direktor da bi ga vodio, već kapetan tima koji će voditi put i održavati stranku na okupu.

Lašet je bio jedan od pet zamenika saveznih predsednika CDU-a od 2012. godine. Katolik iz regije Rajna, uvek je bio pouzdan partner predsednicima odgovarajućih partija. Angela Merkel mogla je da se osloni na njega kao svog zamenika, dok je bila na čelu stranke do 2018. godine, kao i njena naslednica Annegret Kramp-Karrenbauer. Kada se Merkelova suočila sa snažnim protivljenjem delova svoje stranke uoči dolaska stotina hiljada izbeglica i azilanata u Nemačku od 2015. godine, Lašet joj je ostao veran saveznik.

Ta dešavanja su u igru i vratila Fridriha Merca, starog konzervativca iz ere Helmuta Kola, koji je oko sebe okupio nezadovoljne u CDU. No Merc je po drugi put, istina tesno, izgubio stranačke izbore.

Armin Lašet je rođen u Ahenu na krajnjem zapadu zemlje. Od 1994. bio poslanik u Bundestagu, Evropskom parlamentu i pokrajinskom parlamentu u Diseldorfu.

U trci za šefa Demohrišćana imao je važnu podršku ministra zdravlja Jensa Špana (40). Ministar je tokom pandemije postao jedan od najpopularnijih političara Nemačke, pa se špekuliše da možda cilja da bude kandidat za kancelara – do sada je ta privilegija uvek pripadala onome ko vodi stranku.

Turbulencije još traju

Sada je nervoza u CDU veća jer dugogodišnja neprikosnovena šefica partije i vlade Angela Merkel ide u penziju, posle četiri mandata na funkciji kancelarke. Stranka bi tek na proleće trebalo da odluči ko će ih predvoditi u izbornu borbu u septembru.

Među biračima se najbolje kotira čovek koji uopšte nije član CDU: bavarski premijer Markus Zeder. On je šef bavarske Hrišćansko-socijalne unije, pokrajinske stranke koja tradicionalno čini neraskidivu koaliciju sa CDU.

Ko god da bude kandidat ove opcije, imaće sve šanse da postane idući kancelar. Tokom pandemijske krize je popularnost CDU porasla, i poslednje ankete ih vide na 36-37 odsto, što je dvostruko više od Zelenih kao druge najjače stranke. Ako tako ostane, i matematički će biti nemoguća vlada bez CDU.

Naredni meseci će pokazati da li je Lašet spreman da nekom drugom prepusti kancelarsku kandidaturu. Kako god da odluči, to neće proći bez borbe. Turbulencije među Demohrišćanima još nisu gotove.

 

Izvor DW, Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More