Teslina naučna konferencija u Americi održana kao pomen na ubijenog Milana Lončara

Profesorka Ešli Redfirn Nesvik vodiTeslinu naučnu konferenciju
303

Posle pozdravne reči generalne konzulke Olgice Vlajčić, iz Misije Republike Srbije u OUN, u Njujorku i širom SAD počela je juče sa radom Teslina virtualna konferencija 2021. godine. Počela je minutom ćutanja i odavanjem počasti preminulom Milanu Lončaru iz Filadelfije, koji je ubijen prošle srede ispred svoje kuće.

Njegov stric, Nikola Lončar, osnivač i predsednik Tesline naučne fondacije, koja se deseti put po redu održava konferenciju u Njujorku, u hotelu “Njujorker” u kome je slavni naučnik preminuo, nije prisustvovao zbog žalosti ovom skupu. Konferenciju je vodila profesorka Ešli Redfirn Nesvik, direktor za obrazovanje u TNF i direktor Teslinog naučnog centra Vardenklif u Njujorku. Profesorka Ešli se poslednjih godina bori da gradivo o Nikoli Tesli uđe u osnovne i srednje škole SAD i da Amerikance uče o srpskom geniju kao o jednom od najvećih svetskih umova.

“Ovogodišnja Teslina naučna konferencija i ceremonija dodela nagrada Teslin duh zaslužnim ličnostima biće održana kao pomen na ubijenog Milana Lončara”, izjavila je predsedavajuća profesorka Ešli Redfirn Nesvik.

Centralni hol hotela Njujorker, u kome je živeo Tesla

U diskusiji o liku i delu nikole Tesle danas, u vreme užasne pandemije, kada čovečanstvo traži ne samo rešenje za ovaj zdravstveni problem, već i za opstanak na planeti Zemlji, učestvovalo je preko video platforme četrdesetak uglednih teslijanaca iz SAD, Evrope i Srbije.

Govorili su, između ostalih, Robert Svejn, dirketor za inženjering, Elvis Osvalt, autor nove knjige “Teslin svet”, Hari Oung, direktor za nauku u TNF, Kreg Do Vidio, direktor Teslatok televizije, Mano Divina, kompozitor Teslinih melodija, Patrik Rajan i Stan Mulins, projektanti spomenika Nikoli Tesli u Koloradu Springsu, dr Fransis Lestingl, predsednik Saveta kluba “Nikola Tesla” u Nijagari i Milena Tatić Bajić, direktor Teslinog kluba u Čikagu i Milica savić, direktor marketinga TNF.

Iz Srbije su se javili članovi Tesline naučne fondacije Predrag Karasović, Aleksandra Ignjatović, Jelena Šijan, Saša Jevtić i Bojan Miletić.

Kristina Gali je kao moderator vodila drugi deo konferencije u kome su o svom angažmanu na predstavljanju Teslinih dela u SAD govorili braća K. i F. Korum, Gari Peterson, izdavač, Mark Sejfer, izdavač knjige “Čarobnjak i rat” o Nikoli Tesli, kao i Mark Alesi, izvršni direktor Teslinog naučnog centra u Vardenklifu kod Njujorka, gde je srpski genije nekada imao svoju laboratoriju.
Svi učesnici u radu ove konferencije su bili složni u stavu da je “Nikola Tesla kao naučnik aktuelan i danas u 21. veku, jer njegova naučna dela predstavljaju osnovu za dalji tehnološki razvoj planete i čovečanstva. Nikola Tesla je svetac nauke”.

Domaćica konferencije Lana Ašanin, mlada glumica sa Floride, vodila je treći svečani deo Teslina naučne konferencije i ceremonijalnu dodelu nagraade “Teslin duh”.

Lana Ašanin, voditelj ceremonije Teslin duh

Nagrade su dobili Andreja Vučković, umetnica sa Novog Zelanda, dr Fransis Lestingl, naučnik iz Kanade, Elis Osvalt, američki pisac, Stane Ribič, predsednik Udruženja Srba u Slovačkoj, Vesna i Žarko Đerić, arhitekte iz Nevesinja, Tatjana Basova, umetnica, Mirjana Radojčić, Fredli Fernadez, Džejms Liu i posthumno Anđelo Grubišić, teslijanac iz Velike Britanije.

Stane Ribič iz Trnove je, na primer, postavio bistu Nikole Telse u zgradi Radio i Televizije Bratislave, priredio nekoliko izložbi o Nikoli Tesli u Slovačkoj i uskoro otvara Srpski muzej u Velikom Međeru. Otac i ćerka Žarko i Vesna Đerić su kontruisali i postavili Teslin toranj u Nevesinju i pokrenuli kampanju izgradnje ovih tornjeva u svim mestima gde je srpski genije živeo.

Nagrađeni Stane Ribič kraj biste Nikole Tesle u Bratislavi

“Svi ovi teslijanci su na svoj način radili na predstavljanju dela Nikole Tesle i širili u svetu njegov naučnih duh kao primer za inspiraciju i stvaranje novih izuma”, rekla je voditeljka Lana Ašanin.

Naredna Teslina naučna konferencije biće održana u Njujorku, tokom januara 2022. godine.

Marko Lopušina

 

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More