U čast krštenja danas se slavi zimski Krstovdan!

FOTO: TANJUG /TARA RADOVANOVIC/bs
96

Srpska pravoslavna crkva 18.januara slavi Кrstovdan, kao uspomenu na prve hrišćane koji su primili veru. Praznik se vezuje za praznik krštenja Isusa Hrista, kao i za dan posvećen svetom Jovanu Кrstitelju, koji ga je krstio u reci Jordanu. Prema predanju, prvi koji su primili hrišćansku veru i prve pouke nove vere pominju se kao katihumeni ili – oglašeni, dok je u srpskoj crkvi i narodu dan krštenja prvih hrišćana poznat kao – Zimski Кrstovdan.

Zimski Кrstovdan slavi se uvek uoči Bogojavljenja i spada u nepokretne praznike. U kalendaru SPC nije obeležen crvenim slovom, za razliku od Кrstovdana koji se slavi 27. septembra, kao uspomena na pronalaženje Časnog Кrsta, na kojem je na Golgoti razapet Hristos.

U pravoslavnim hramovima se na Кrstovdan služi liturgija svetog Jovana Zlatoustog, uz obred osvećenja vode, koji prati praznično bogosluženje. Кrstovdanska vodica se posle vodoosvećenja deli vernicima i, prema običaju, čuva u kućama radi zdravlja.

Кrstovdan uoči Bogojavljenja je posni dan za pravoslavne vernike, bez obzira na to koji dan u nedelji “pada”. Na Krstovdan su se, prenose hroničari, jeli ostaci badnjevdanskog pasulja i – spremane su pihtije. Ali kako je Krstovdan posni dan, to su ih jeli sutradan, na Bogojavljenje.

Posti se strogo, prvi put posle Božića, jer je do ovog dana bilo razrešenje zbog velikog praznika. Zato je u srpskom narodu ostala izreka: “Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti”.

U nekim srpskim krajevima postoji običaj da se uoči praznika krst stavi u vodu i unese u crkvu. Ako se krst smrzne, veruje se da će godina biti rodna i zdrava, a ako se ne smrzne biće oskudna i bolešljiva.

Ko je krštavao apostole?

Broj od 12 prvih apostola upućuje na broj plemena Izrailjevih. Apostol u običnom govoru je glasnik, posrednik preko kojeg se izražava volja onoga ko šalje poruku. On je poslanik ili glasonoša Otkrovenja. Prema Jevanđeljima (jevanđelje znači objavu dobre vesti), Isus Hristos je ovlastio 12 dvanaest učenika (apostola) da deluju u njegovo ime. Posle Vaskrsenja, broj apostola se povećao, jer je Isus Hristos još za vreme ovozemaljskog života izabrao 70 (odnosno 72) „malih“ apostola-Sedamdesetoricu. S obzirom na to da je hrišćanska crkva nikla na temeljima apostolstva dugo je postojala dilema da li su apostoli, prvih 12, bili kršteni i ko ih je krstio. Jer u Delima apostolskim pominje se samo krštenje apostola Pavla, ali ne i ostalih. Crkva tumači da je vaskrsli Isus uoči svog vaznesenje na nebo, kazao učenicima da je njega starozavetni prorok Jovan krstio vodom, a da će oni biti kršteni Duhom svetim, što se i dogodilo 10 dana kasnije.

U vodi se kršteni rađaju

Da bi voda služila za osvećenje i očišćenje onih koji je piju ili se krope njome, Pravoslavna crkva priziva na vodu Božji blagoslov. Bogojavljenska vodica se čuva u svakom domu preko cele godine kao velika svetinja, a koristi se samo u bolesti, kao i za eliminisanje zlih duhova.

Voda se gotovo u svim tradicijama objašnjava kao “izvorište svih egzistencijalnih potencijalnosti”, a u hrišćanstvu još i kao simbol “obnove, očišćenja i posvećenja, okrepljenja i krštenja”, jer i Jovan Preteča krstio je Isusa Hrista vodom u reci Jordan.

Zato se, po tumačenju Crkve, i sveti vodica u kućama.

Da bi voda služila za osvećenje i očišćenje onih koji je piju ili se krope njome, Pravoslavna crkva priziva na vodu Božji blagoslov, pa preko molitvi sveštenoslužitelja, “voda dobija silu koja služi na isceljenje duše i tela, za uklanjanje vidljivih i nevidljivih neprijatelja, kao i za osvećenje i očišćenje oskrnavljenih stvari i predmeta za ljudsku upotrebu”, uvereni su hrišćani.

U crkvenoj Svetoj tajni krštenja, osvećena voda postaje “vodom očišćenja, banjom preporoda, izvorom života”, u kojoj se kršteni rađa “vodom i Duhom za novu stvarnost Carstva nebeskog”.

Izvor Našiusvetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More