Austrija, Danska i Grčka traže odobrenje vakcine AstraZeneka! Kurc: “Nama je važan svaki dan. Novi soj je jasno infektivniji, stavlja nas pred veliki izazov”

Foto: Tanjug/AP Photo/Ronald Zak
765

Danska, Grčka i Austrija zatražiće od Evropske agencije za lekove (EMA) brzo i “nebirokratsko” odobrenje vakcine AstraZeneka, izjavio je danas austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Kurc je, nakon razgovora sa kolegama iz kruga država koje su prve preduzele mere u borbi protiv korona virusa, kazao da je dogovoreno zajedničko delovanje sa premijerima Danske i Grčke.

“AstraZeneka je vakcina koju razvijaju poznati eksperti, EMA od 12. januara ima sve podatke o toj vakcini. Meni je važno da ćemo se založiti za bržu odluku EMA”, objasnio je on.

Kurc je zatražio hitnu, nebirokratsku odluku o odobrenju vakcine.

Podsetio je da se ta vakcina već koristi u Velikoj Britaniji i nekim drugim zemljama.

Takođe je ukazao da je bilo planirano da EMA krajem meseca održi sednicu u vezi odluke o odobrenju AstraZeneka vakcine.

“Nama je važan svaki dan. Novi soj je jasno infektivniji, pa nas stavlja pred veliki izazov. Svaki dan koji se dobije bržim odobrenjem vakcine je dobijeni dan u borbi protiv korona virusa“, naglasio je on.

Takođe je zatražio da se u EU donese jasna strategija u vezi putovanja, to jest ulaska iz takozvanih trećih zemalja.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More