Poznato mesto i vreme sahrane Milana Lončara u Filadelfiji

Čitulja za Milana Lončara
434

Porodica ubijenog mladića Milana Lončara objavila je danas čitulju i obaveštenje o njegovoj sahrani. Mladi inženjer, koji je ubijen u sredu uveče u mestu Vest Čester u Filadelfiji biće sahranjen na groblju Rolling green memorijal park. Upokojenje Milana Lončara počeće u 11 sati po američkom, odnosno u 17 časova po srpskom vremenu. Sahranu će obaviti profesionalna firma “Kadijah Alderman” iz Filadelfije.

Groblje Rolling green memorijal park u Vest Česteru

Ubistvo Milana Lončara uznemirilo je Filadelfiju, državu Pensilavniju i srpsku zajednicu u SAD. Povodom poslednjeg javnog oproštaja od ovog mladića oglasio se njegov stric Nikola Lončar, koji je javnosti saopštio da je “Milan Lončar bio mladić koji je imao uvek isti srećan osmeh”.

I naglasio:
“Milan je bio izuzetno dobro i uzorno dete; od ranog detinjstva uvek je imao osmeh na licu. Nikad ga nisam čuo ni da protivreči ikome. Ne mogu ni zamisliti da se ikada posvađao ili potukao sa nekim. Do te mere je bio kulturan i odmeren, da su takve stvari bile nezamislive u njegovom životu.
Ja sam najstariji Lončar, u našoj porodici i familiji, koja živi ovde u SAD. I po tradiciji sam, posebno dok su nam deca bila mala, organizovao okupljanja u vreme naših pravoslavnih praznika – Božića, Vaskrsa, porodične slave Svetog Đorđa. Oduvek smo se svi zajedno držali i okupljali, dok deca ne odrastoše i postaše ljudi. Onda su nastavili da nam dolaze na slavu”, pripoveda nam stric Nikola Lončar porodičnu sagu.

Stric Nikola Lončar ne mestu zločina

“Pre nekoliko godina, govorio sam Milanu i njegovoj sestri Jeleni da, ako ikada imaju neki problem, odmah se obrate “čiči”. Tako me je Milan zvao, a ja bih tada sigurno uradio sve što je u mojoj moći da pomognem, a da pritom to nikome ne bih rekao. Milan se na to moje, sećam se, blago nasmejao, od prilike rekao “čiča mi ne pravimo probleme, ne brini…’’

Svo petoro dece porodice Nikole Lončara i njegovog brata od strica Zorana Lončara i Nikoline sestre Gordane Lončar su odrasla van Filadefije na Mail Line, mestu koje ima odlične škole. I gde je stopa kriminala je izuzetno mala.

“Zato i znam da oni, koji su odrasli u bezbednim sredinama, ne mogu ni da zamisle opasnosti velikih gradova.  Završen je jedan mladi život, ali ne i borba protiv kriminala. Sećanjem na Milana i svih onih koji su izgubili živote, treba otvoriti jedno novo poglavlje borbe protiv kriminala u SAD, a deo te borbe treba da budu svi ljudi i zajednice ove zemlje bez obzira na to da li su izgubili nekoga. Večnaja pamjat sinovče…”, oprostio se u javnosti od svog mladoga rođaka Milana Lončara njegov stric Nikola Lončar.

Javnosti se obratio i Vladislav Dajković, svojim tužnim prikazom ovog zločina i apelom za srpski narod:
“ Milan Lončar nije imao novca kod sebe, nije uzvratio, nije rekao ništa pogrešno. Šetao je psa u naselju u kom živi. Tek je zakoračio u život. Završio fakultet, planirao zajednički život sa devojkom. I odjednom – pucanj u grudi. U srce. U snove. U nade. U dušu njegove porodice. Majke. Oca. Djevojke. Svetlo njegovog osmeha zamenio je mrak bijednih ubica. Nadam se da će te ubice večno gorjeti u paklu, a siguran sam da će duša Milana Lončara biti na nekom lepšem mjestu. A ti, narode, ne trči samo za zapadnim trendovima i ne tuguj za stranim žrtvama samo zato što je popularno. Pusti nekad suzu i za našim Srbinom, makar i krijući”, iskren je Vladislav Dajković.

Američki mural sa likom Milana Lončara

Dva dana pre sahrane policija u Filadelfiji je objavila da je uhvatila obojicu napadača, za koje se sumnja da su usmrtili Milana Lončara. Ime i fotos prvog napadača su objavljeni, do se o drugome za sada policija ne izjašnjava. Ocu Zoranu Lončaru, majci Ejmi isestri Jeleni Lončar, kao i široj porodici Lončar je jako stalop da do sahrane policija utvrdi istinu o zločinima ove dvojice Afroamerikanaca nad mladim Srbinom.

„ Kakva je noćna mora ovo objaviti o našem voljenom Milanu. Teško je preživeti ovu tragediju. Milan je napravio razliku u našim životima, učinio nas ponosnim što smo jedan od nas, najnežnija ljubazna duša koja je brinula o drugima… Nadam se da te anđeli čuvaju Milane”, poručila je javno stradalom Milanu Lončaru, njegova tetka Gordana Lončar iz Filadelfije.

Prema pažnji sa kojom su Amerikanci pokazali prema nedužnoj žrtvi uličnog nasilja Milanu Lončaru, očekuje se na njegovoj sahrani u utorak u 11 sati po američkom vremenu nekoliko desetina ljudi.

Marko Lopušina

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More