Kurc: Nisam rekao otključavanje 8. februara

Foto: Tanjug/AP Photo/Ronald Zak
1,553

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc kaže da nije nijednog trenutka tvrdio, kao što su mediji preneli, da će mere zaključavanja biti okonačane 8. februara, jer je za to neophodno da se postigne konkretni cilj.

 

“Svi su pisali da će mere zaključavanja trajati do 8. februara, ali ja to nisam tako rekao. Bio sam pažljiv i kazao sam da ćemo nedlejno analizirati stanje, i da se nadam da će, iz današnjeg ugla, biti moguće otvaranje 8.februara”, objasnio je Kurc u intervjuu televiziji “Oe24”.

 

On je istakao da je vlada postavila cilj da do početka febraura broj novozaraženih dnevno smanji na ispod 700.

 

“U idealnom slučaju bi imali mogućnost da pokrenemo korake otključavanja 8.februara. Da li to možemo garantovati? Ne”, podvukao je Kurc.

 

Puno toga, naglašava zavisi i od vakcina.

 

Kada će, nakon medicinskog osoblja i osoba starijih od 80 godina, stanovništvo iznad 60 godina moći da se vakciniše, zavisi od odobrenja vakcine Astra Zeneka.

 

Prve dve grupe, prema njegovim rečima, mogu trenutno biti vakcinisane aktuelno raspoloživim cepivima kompanija Biontek-Fajzer i Moderna.

 

Za “mlađe seniore”, kaže, potreno je preko EU naručenih dva miliona doza Astra Zeneka vakcine.

 

“Kada ta grupa građana bude vakcinisana, i kada otopli situacija se menja. Uveren sam da će situacija u aprilu i maju biti kompletno drugačija od aktuelnog stanja. Ali sam isto tako siguran da će februar i mart biti izazovni meseci”, naglasio je Kurc.

 

On je, vezano za ugostiteljstvo i turizam kazao da optimisti kažu da će moći da otvore u martu, a pesimisti tek oko katoličkog Uskrsa.

 

“Ja sam najavio da ćemo sredinom februara analizirati situaciju i kazao sam da sigurno neće moći otvoriti tokom februara”, poručio je Kurc ugostiteljima.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More